Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatna slika iz sela Štitkovo: Osvanulo ledeno jutro usred leta, meštani zanemeli pred prizorom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drvetom sam urezao današnji datum i fotografisao, da ostane za uspomenu, ispričao je meštanin

  • 0
Nova Varoš, slana, Štitkovo Foto: RINA

Neobično jutro osvanulo je u novovaroškom selu Štitkovo, a ono malo meštana koje je ostalo da živi tu iznenadila je slana koja je pala na autoić automobile i livade. Slična situacija desila se još samo na Petrovdan ore dve godine, a ni najstariji meštani ne pamte, kako kažu, da se slana pojavila usred avgusta.

- Drvetom sam urezao današnji datum i fotografisao, da ostane za uspomenu. Ali, toliko je ta slana bila jaka da sam jedva drvetom raščistio taj led. Mi smo ovde navikli na hladna jutra i noći, ali ipak eto i nas nešto može da iznenadi - kaže Milojko za RINU.

On dodaje da nekada zbog hladnoće ovde i tokom leta mora da se loži vatra. Ipak, sreća je to što žive u kraju gde svako mahom ima svoje šume, pa bar drva nisu problem.

- Stariji meštani kažu da ovo može biti znak jake zime i velikih mrazeva, što će svakako ošteti poljoprivredne kulture. Naročito zasade pod heljdom, koja je ovde poprilično zastupljena - dodaje Milojko.

Inače, selo Štitkovo jedno je od najživopsinijih u novovaroškom kraju. Ušaškano između planinskih visova svojvrsan je muzej na otvorenom. U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova pa je selo tako i dobilo ime.

- Ko hoće da odmori od vrućina i uspare, naše selo je pravi raj - zaključuje kroz osmeh Milojko.

(Telegraf.rs)

Video: Zakopavaju se u so a biće dostupna i srpskim turistima: Slana soba dovedena do ekstrema

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA