Vreme čitanja: oko 2 min.

Vladiša pešači 36 sati do Guče, a Dragan je njen prvi učesnik i pobednik: Oni su dokaz ljubavi prema trubi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva naizgled slučajna prolaznika, zapravo su najveći obožavaoci Dragačevskog sabora trubača

  • 7

Dragačevski sabor trubača, 62. po redu, zvanično je počeo, a ekipa Telegrafa koja se nalazi na terenu, naišla je na dva svedoka neverovatne ljubavi prema ovoj manifestaciji. Jedan od njih godinama pešači iz Despotovca do Guče, dok je naš drugi sagovornik prvi učesnik Sabora, ali i pobednik koji je svoju prvu trubu zasvirao sa samo 13 godina.

Petrović Vladiša obožava Guču i svake godine je posećuje, ali ono što je posebno, jeste njegova putanja od Despotovca do Guče koja traje 36 sati. 

- Ja sam iz sela Strmoste kod Despotovca pod planinom Beljanice, a dolazim ovde u Guču 38 godina na svaki Sabor. Tako ću i nastaviti jer se ovde najbolje provodim. Dolazim preko Beograda, preko banja, termalne rivijere, Šabac, Gradinje, Koceljevo, Družetić, Vukošić kod čika Đorđa, pešačim do Guče svake godine. Nemam ništa, imam dobre noge, pešačim, ne trošim alkohol, ne trošim duvan, ne trošim ni žene i tako to...Ja se ovde osećam kao nigde na svetu, to sam tako izabrao i deluje mi umirujuće, svi se veselimo, kada se vraćam iz Guče, idem preko brda i dolina, treba mi dva dana i jedna noć. Živim sam sa majkom, ona ima 82 godine, i bolesna je, ali ja pazim na nju. Nikada se nisam oženio jer nisam našao ženu koja je moje godište, a mlađu ili stariju ne želim i ne planiram nikada da se ženim - kaže nam Petrović Vladiša.

Pre 62 godine održao se prvi Sabor trubača u Guči. Nakon neverovatne priče sa Vladišom, naišli smo na još jednu. Našli smo tadašnjeg učesnika Guče, koji je ujedno bio i prvi pobednik. Za Telegraf.rs, Dragan otkriva kako je Guča izgledala nekada.

62. Dragačevski sabor trubača u Guči, Guča Foto: Mileta Mirčetić

- 1961. godine 14. oktobra sam prvi put učesvovao u Guči. Tada sam imao 22 godine. Velika je razlika nekad i sad, pre smo radili srcem, i sve ide uz ove ljude koji su organizovali ovo dobro, i zato sve i dan-danas traje. Bitno je ovo za ceo svet. Da nije Guče, ne bi svet čuo za nas. Bilo gde da kažete Guča, svi znaju da je Srbija. Počeo sam mlad da sviram , imao sam 13 godina, učio me je tata, jer je i on bio trubač. To je nasledstvo. Moji su svi u familiji trubači, danas ne sviram više, predao sam sinovcu orkestar i lepo mu ide - kaže za Telegraf,.rs Jovanović Dragan zvani Lav koji je prvi učesnik Dragačevske trube.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA