Vreme čitanja: oko 2 min.

Procena traumatskog iskustva u Ribnikaru po norveškom modelu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upitnik su Radnoj grupi ustupile kolege iz Norveške, a kreiran je nakon masovnog ubistva u Oslu 2012. godine i pomogao im je da ocene stepen traumatizma kod dece nakon tog tragičnog događaja

  • 0
OŠ Vladislav Ribnikar, 40 dana od tragedije Foto: Nikola Tomić

Početkom septembra školama će biti predstavljen upitnik norveških stručnjaka, uz pomoć kojeg treba da budeo bavljena procena traumatskog iskustva nakon tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a za njegovo srpovođenje biće potrebna saglasnost svakog roditelja, najavila je danas član Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Hana Korać.

Ona je za Tanjug precizirala da će nastavnicima i roditeljima i u pisanoj formi biti dostavljene informacije o proceni kako bi blagovremdno bili obavešteni i doneli odluku da li će da daju odobrenje. Objasnila je da će se pitanja čitati deci, a da će odmah nakon procene svaki roditelj biti obavešten od rezultatu svog deteta.

"Upitnik će se obavljati kao polustruktuirani intervju, govoriće nam koje su njihove snage i osetljivosti i kako funkcionišu pre traumtaskog događaja i kako danas, a pomoći će nam da kreiramo vid individualne pomoći svakom detetu kojem je potrebna dodatna pomoć", rekla je Korać.

Prema njenim rečima, rezultati koji budu u zelenoj zoni govoriće da je dete adekvatno zbrinuto od strane prijatelja, porodice, škole.

Međutim, narandžasta i crvena zona ukazaće da je potrebno da se napravi neki individualni plan pomoći, za šta je potrebna saglasnost roditelja.

"Ako se nađe u narandžastoj zoni, dete će moći da razgovara sa pedagogom i psihologom u školi ili sa nekim u stručnom savetovalištu, dok će crvena zona podrazumevati upućivanje na neke druge instance lečenja mentalnog zdravlja", navela je Korać.

Kako je rekla, upitnik su Radnoj grupi ustupile kolege iz Norveške, a kreiran je nakon masovnog ubistva u Oslu 2012. godine i pomogao im je da ocene stepen traumatizma kod dece nakon tog tragičnog događaja.

"Upitnik će biti podeljen svim školama koje su izgubile đake, i za to će nam biti potrebna podrška nastavničkog veća i uprave škole kao i saglasnost roditelja. Važno nam je da roditelji budu saveznici kako bismo došli do najboljih i najkompetetnijih rešenja za sve izazove", rekla je Korać.

Podsetila je da će stručnjaci Radne grupe 21. avgusta će ponovo doći u OŠ "Vladislav Ribrnikar", da bi u razgovoru sa nastavnicima videli kako da im na najbolji način pomognu od 1. septembra.

"Plan je da do 1. septembra razgovaramo sa njima, da identifikujemo njihove potrebe i brige i da im od 1. septembra pružamo podršku kroz grupni rad. Taj grupni rad će biti u početku u okviru škole Vladislav Ribnikar, a naknadno ćemo preći u Dečiji kulturni centar", rekla je Korać.

Ona je podsetila da od tragedija 3. i 4. maja stručnjaci kontinuirano pružaju psihosocijalnu podršku u Beogradu, Mladenovcu, Smederevu, Lazarevcu i Pančevu, kao i tokom celog leta na različitim punktovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA