Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se rektor Univerziteta u Beogradu povodom svetskog uspeha na Šangajskoj listi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rektor prof. dr Vladan Đokić izrazio je izuzetno zadovoljstvo zbog velikog uspeha Univerziteta u Beogradu i uputio čestitke svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima.

  • 1
Zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu, Rektorat, Univerzitet u Beogradu Foto: Nikola Tomić

Univerzitet u Beogradu ove godine plasirao se između 301. i 400. mesta na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta. Ovo je znatno bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada je naš Univerzitet bio u grupi od 401. do 500. mesta. Univerzitet u Beogradu ujedno je i najbolje rangirani nacionalni i univerzitet na Zapadnom Balkanu.

Rektor prof. dr Vladan Đokić izrazio je izuzetno zadovoljstvo zbog velikog uspeha Univerziteta u Beogradu i uputio čestitke svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima.

- Univerzitet bi trebalo neprestano da teži da podiže svoj ugled i status. Postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom. Na toj listi UB se sada nalazi između 301. i 400. mesta, što je značajno bolji rezultat nego prethodne godine. Lista se formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva (broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja od strane onih koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni) nama potpuno nedostižni. U takvim okolnostima, uzimajući u obzir i dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u ekonomski najrazvijenijim zemljama, pozicija UB je visoka i stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti - istakao je rektor Đokić i dodao da je za svetski relevantne rezultate neophodno veće i sistematičnije ulaganje u univerzitetsko obrazovanje i istraživanja, kao i razvoj i jačanje alumni mreže, podsticanje međunarodne saradnje, uspostavljanje posledoktorskih pozicija i povećanje broja naučnih projekata.

Iz Srbije, Univerzitet u Novom Sadu zadržao je prošlogodišnju poziciju između 901. i 1000. mesta, a u regionu Univerzitet u Zagrebu je kao i pre godinu dana između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani niže plasiran u odnosu na 2022. godinu i sada je između 601. i 700. mesta. Prvi na Šangajskoj listi je američki Univerzitet Harvard, slede takođe iz SAD Stenford i MIT, potom britanski Kembridž, i dalje Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kaltek i Čikago.

Šangajska lista jedna je od tri najuticajnije globalne liste rangiranja univerziteta. Najboljih 1000 univerziteta na svetu rangirano je prema više indikatora akademskog ili istraživačkog učinka, uključujući alumniste i osoblje koji su osvojili Nobelove nagrade i Fildsove medalje, visoko citirane istraživače, objavljene radove, radove indeksirane u glavnim indeksima citiranosti i akademski učinak institucije po glavi stanovnika.

Za svaki indikator, instituciji sa najviše bodova dodeljuje se ocena 100, a ostale institucije se računaju kao procenat najbolje ocene.

Podsetimo, Univerzitet u Beogradu popravio je svoju poziciju na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta.

Na tek objavljenoj rang-listi za 2023. godinu nalazi se između 301. i 400. mesta dok je prethodno bio u grupi visokoškolskih ustanova od 401. do 500. mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA