Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sloga kuću gradi" - na inicijativu stanara ugrađuje se lift u staru četvorospratnicu u Subtoici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Investicija, vredna gotovo pet miliona dinara, biće realizovana zahvaljujući pozajmici Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

  • 0
Foto: Subotica.com

Zahvaljujući složnim stanarima, u staroj stambenoj zgradi u Kumičićevoj ulici u Subotici u toku su radovi na ugradnji lifta koji će biti pušten u funkciju u narednih desetak dana, piše Subotica.com.

Četvorospratnica u Kumučićevoj 20 stara je pola veka, ali zahvaljujući odgovornim i složnim stanarima ovaj objekat odoleva zubu vremena. Pre nekoliko godina, na inicijativu vlasnika stanova, urađena je hidroizolacija krova, a ovih dana ugrađuje se i lift koji će olakšati funkcionisanje naročito starijima, osobama sa invaliditetom i roditeljima sa malom decom.

- Ovo je specifičan slučaj, jer po prvi put stanari sami finansiraju ugradnju lifta u zgradi u kojoj on nije postojao. Nakon što su se vlasnici stanova usaglasili, počeli smo da prikupljamo određeni fond koji je bio potreban za učešće za dobijanje pozajmice. Potom smo krenuli u realizaciju, od pripremanja projektne dokumentacije, preko dobijanja građevinske dozvole i izbora izvođača i evo radovi sada uveliko traju - objašnjava Mario Rudinski, profesionalni upravnik - Mnogo zavisi od samih stanara i toga koliko su svesni da ulaganjem u zgradu zapravo povećavaju vrednost svojih stanova. Lift će definitivno uticati na cenu kvadrata u ovoj zgradi.

Ugradnjom i servisiranjem liftova Slobodan Popović se bavi punih 17 godina i, kako kaže, ugrađivanje liftova u zgrade u kojima to nije predviđeno je ozbiljan i izazovan poduhvat.

- Klasični liftovi se ugrađuju u nove zgrade, a stari objekti nisu prilagođeni za to. Ovde je posao izuzetno sprecifičan, mali je prostor na raspolaganju. Ipak, uspeli smo da dođemo do najboljeg rešenja i za desetak dana u rad puštamo lift nosivosti 320 kilograma u koji će moći komotno da stanu i dečja kolica. Uz sigurnost i funkcionalnost vodimo računa i o estetici, tako da će stanari biti zadovoljni - veli Popović.

Investicija, vredna gotovo pet miliona dinara, biće realizovana zahvaljujući pozajmici Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

- Izgradnja liftovskog postrojenja spada u kategoriju investicionih radova kod kojih je važno da stambena zajednica donese odluku o tome, da ima stepen naplate od 80 odsto u prethodnom periodu i da stanari obezbede učešće za izvođenje tih radova. Pozajmice dajemo na duži vremenski period u zavisnosti od vrednosti investicije - objašnjava Slobodanka Nikolić, šef Službe stanovanja u JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje - U konkretnom slučaju, do ugradnje lifta došlo je zahvaljujući dobroj saradnji stanara sa profesionalnim upravnikom, a uz podršku nadležnog javnog preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA