Vreme čitanja: oko 1 min.

Koga će zabrana pušenja u zatvorenom najviše pogoditi? Ugostitelji traže postepeno uvođenje zakona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema još uvek nezvaničnim najavama novim nacrtom zakona u ugostiteljskim objektima biće zabranjene i elektronske cigarete

  • 19
Duvanski dim , pušenje, zabrana, uticaj na okolinu Foto: Shutterstock, Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Potpuna zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima očekuje nas tokom sledeće godine, kada bi trebalo da budu usvojene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, najavila je nedavno ministarka zdravlja, Danica Grujičić.

Obrazlažući ovu odluku, ministarka je navela da je Srbija među poslednjim zemljama u Evropi u kojima je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskom sektoru, kao i alarmantnu statistiku po kojoj svaki drugi pušač umre od bolesti izazvane pušenjem. Prema istraživanjima Batuta i Naled-a 75 odsto građana podržava ovu odluku, prenosi RTV.

Znak za zabranu, prema najavama, sledeće godine odlazi u istoriju, a zameniće ga obaveštenje o zabrani pušenja u svim ugostiteljskim objektima.

O najavi izmena zakona ugostitelji su, kažu, saznali iz medija i mada su svesni da se zbog dobrobiti zdravlja moraju prilagoditi propisima koji važe u većini evropskih zemalja, smatraju da bi i ugostiteljima i građanima trebalo dati neki period prilagođavanja.

Milenko Mijić, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada "UGONS 1946", kaže: "Ako to bude onako, da se žargonski izrazim, odmah rez onda će to biti malo teže i sigurno da će se buniti. Sigurno će biti pada prometa i sigurno će nama ugostiteljima otežati."

- Biće sigurno troškova za ugostitelje, znači ugostitelji će morati da se dovijaju da li sa onim ćebadima, da li sa onim pečurkama na gas ispred lokala, moraće praviti neke nadstrešnice ko nema da bi zaštitili svoje goste ali mislim da će svakako najveći trag da ostavi na klubove - navodi on.

Prema još uvek nezvaničnim najavama novim nacrtom zakona u ugostiteljskim objektima biće zabranjene i elektronske cigarete, a pored zabrana u planu je i značajno pooštravanje kaznene politike za one koji tu zabranu ne budu poštovali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boro

    16. avgust 2023 | 09:31

    Samo se igrajte sa ionako napaćenim narodom

  • Boža zemunac

    16. avgust 2023 | 08:39

    JOŠ JEDNA BUDALAŠTINA DANICE GRUJIČIĆ.

  • SRDJAN

    16. avgust 2023 | 09:03

    IMA U ZDRAVSTU MNOGO HITNIJIH STVARI DA SE RESAVAJU ! I NEKA DOBRO RAZMISLE KOJE SU STVARI U PITANJU !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA