≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upozorenje: Obilni pljuskovi sa grmljavinom OVDE će padati u narednim satima, evo kada sledi stabilizacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

U predelima sa obilnim padavinama očekuje se dodatnih do 30 litara kiše

  • 2

U nastavku prepodneva pod uticajem visinskog ciklona, čiji se centar ovog prepodneva nalazi nad severozaapdom Srbije, kiša će nastaviti da pada u Banatu, u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu, a očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom.

I dalje će biti uslova za obilnije pljuskove, pri čemu bi palo novih 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Inače, na ovom području tokom noći i jutra već su pale ogromne kolilčine padavina, jer se oblaci skoro nisu ni pomerali, pa je u Banatskom Karlovcu od juče palo preko 80 litara kiše, dok je prosek za ceo avgust oko 45 litara.

Inače, oblačni i kišni sistem sa severoistoka Srbije premeštaće se u nastavku prepodneva u jugoistočnoj visinskoj struji dalje prema severozapadu, pa bi prema podnevu i šire područje Beograda zahvatio novi talas pljuskova sa grmljavinom.

Padavine Foto: zoomearth

U ostalim predelima Srbije biće suvo, na jugu i sunčano.

Visinski ciklon koji je odgovran za obilne padavine na severoistoku Srbije, tokom dana premeštaće se prema severu i Mađarskoj, tako da će početi da slabi i njegov uticaj na vreme u Srbiji, pa će i padavine posle podne slabti, potom i prestati, a razvedravanje sa juga širiće se prema severu.

Visinski ciklon Foto: weather2umbrella

Inače, zbog veoma obilnih padavina, svi tokovi osim Dunava zabeležiće nagli rast u naredna 24 sata, naročito u slivu Nere, Peka, Mlave, Timoka i sa desne strane Velike Morave. Na pojedinim manjim tokovima i potocima ovih slivova može doći i do bujičnih poplava. Opasnost od poplava postojaće i u pojedinim predelima zbog nemogućnosti da ovodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 18 do 24°C, u Beogradu je 19°C. Zlatibor meri 16°C, Kopaonik 14°C, a Sjenica 13°C.

Od sutra sledi stabilizacija vremena, pa će do kraja sedmice u Srbiji biti sunčano i sve toplije, uz letnje temperature.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    16. avgust 2023 | 10:39

    Samo neka pada kiša jer trebaju i reke da se isperu od ispuštene kanalizacije gradova i fabrika.

  • Aki

    16. avgust 2023 | 10:56

    Al ce da nas potopira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA