Vreme čitanja: oko 3 min.

Maja je pesnikinja i ambasadorka romske kulture i književnosti: "U deci pronalazim inspiraciju"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maja Jovanović kaže da je ponekad veoma teško ogoliti svoju dušu kroz pesmu. Nekad je i lako napisati pesmu, a šteta je ako ne dospe u ruke čitaoca, naročito do najmlađih naraštaja. Međutim, ljubav prema pisanju nikada ne prestaje

  • 0
Pesnikinja Maja Jovanović Foto: Facebook/ Maja Jovanović

U dvadeset godina književnog stvaralaštva Maja Jovanović napisala je brojne pesme za decu i ljubavne pesme, a njena poezija uvrštena je četri samostalne zbirke te u dvadesetak zbornika poezije. Pre dvadeset godina zaposlila se u OŠ Vuk Karadžić u Deronjama kod Odžaka u kojoj i danas radi kao nastavnica izbornog predmeta Romski jezik s elementima nacionalne kulture te kao pedagoški asistent, a upravo u radu sa decom pronašla je novu inspiraciju za pisanje.

Maja Jovanović kaže da je ponekad veoma teško ogoliti svoju dušu kroz pesmu. Nekad je i lako napisati pesmu, a šteta je ako ne dospe u ruke čitaoca, naročito do najmlađih naraštaja. Međutim, ljubav prema

pisanju nikada ne prestaje.

- Ljubav prema pisanoj reči rodila se još kad sam bila u gimnaziji, na drugoj godini, zahvaljujući mom ocu Rajku, takođe književniku i stvaraocu. Najviše sam recitovala njegove pesme. Tako da veliku zahvalnost

dugujem ocu, majci i mojim sestrama za sve što sam postigla danas u pomenutoj oblasti. Učestvovali su u odabiru pesama za moj prvenac i učešću na konkursima - kaže Maja..

Ona ističe da su joj deca najveća inspiracija, a obzirom da radi u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Deronjama kao nastavnica romskog jezika i kao pedagoška asistenkinja, svakodnveno je usmerena na njih i često zajedno stvaraju.

- Upravo kroz rad sa decom je otkriven moj talenat za pisanje, kada govorimo o književnosti za decu, tako da su mi deca velika i nepresušna inspiracija. Pretežno radim sa romskom decom koja dolaze iz naselja.

Filozofija shvatanja života im se razlikuje u odnosu na decu iz ruralnih područja. Provodeći vreme i učeći s njima u školskoj klupi, ponovo sam proživljavala detinjstvo na sasvim, meni, nov način. Uvodili su me u

svoj svet, učila od njih, razmišljala kao oni, prepričavali su mi svoje događaje i snove i tako bi se rodila pesma - dodaje.

Maja Jovanović je veoma aktivna i kao volonterka koja je uvek puna energije i elena da devojčicama romske nacionalnosti usadi ljubav prema pisanoj reči, ali i da im pomogne u svemu onome što one ne mogu u svojim domovima da dobiju.

- Za svaku promenu na kojoj radite i da bi promenio neke stvari na bolje, potrebno je vreme. Potrebno je odricanje, ulaganje, strpljenja i mnogo ljubavi da bi se videli neki rezultati. Ne može se preko noći ništa. Moji rezultati su bili vidljivi tek posle vise godina odgovornog rada. Moje radionice i akcije su bile različite tematike. Od izložbi, recitovanja, pa sve do pesničkih popodneva koji su đaci pripremali za roditelje.

Davala sam prednost devojčicama da same iznesu svoje predloge. Akcenat je stavljen na promociju romskog jezika i kulturne baštine - kaže Maja.

Ova veoma uspešna pesnikinja i prosvetna radnica je u dosadašnjoj karijeri dobila veliki broj nagrada, ali kaže joj je najdraža nagrada za životno delo “Šaip Jusuf” koju je dobila u Hrvatskoj. Međutim, ona kaže

da joj je najvažnije u karijeri da deca romske nacionalnosti steknu radne navike i da shvate važnost obrazovanja.

- Kada vidim uspešnu decu, koja su talentovana, koja napreduju i uspevaju da skinu sve predrasude i stereotipe sa pleća romske zajednice, tada sam najzadovoljnija - zaključila je.

(Telegraf.rs/A. Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA