Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi soj korone potvrđen u 51. zemlji sveta: Zašto se ne zna postoji li u Srbiji i da li ima razloga za strah?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova podvarijanta omikrona EG.5, nezvanično je nazvana Eris

  • 4
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je nedavno EG.5 "varijantom od interesa", koja je postala dominantna u Kini i SAD, a ima je i u mnogim evrpskim zemljama - Velikoj Britaniji, Francuskoj, Portugalu i Španiji. Da li je nova podvarijanta stigla u Srbiju, to se ne zna jer Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo više ne radi sekvenciranje virusa korona.

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i u svetu, odnosno da je ukinito stanje pandemije, praćenje sojeva virusa SARS-CoV-2 metodom sekvenciranja nove generacije je trenutno obustavljeno. Međutim, epidemiološka situacija se konstantno prati i ako bude bilo potrebe biće ponovo uspostavljeno. Ono sto je značajno jeste da sada u našoj zemlji imamo infrastrukturu i potrebnu opremu koja nam omogućava da pravovremeno reagujemo u takvim sitauacijama", navedeno je u pisanom odgovoru Instituta za Euronews Srbija na upit ima li Erisa u Srbiji.

Lekari kažu da se nova podvarijanta omikrona brzo širi, ali da ne daje težu kliničku sliku. Međutim, za stare, teške hronične bolesnike nije tako. To potvrđuju podaci koji stižu iz SAD, gde se povećava broj pacijenata na bolničkom lečenju zbog komplikacija kovida.

U Srbiji su u poslednjih nedelju dana testirane 3.584 osobe, a korona je potvrđena kod 234 pacijenta. Svetska zdravstvena organizacija je počela da prati EG.5 od 17. februara ove godine, a od 19. jula proglašena je "varijantom od interesa".

Tiodorović: Voditi računa o starima

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović nedavno je za Euronews Srbija rekao da podaci koji stižu od SZO, Evropskog centra za zarazne bolesti, kao i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuju da oni podvarijanti omikrona EG.5 "Eris" ne pridaju posebnu pažnju.

"Ne možemo da kažemo da smo sa omikronom završili, ali nije taj stepen pozornosti koji bi mogao da skrene pažnju na neko masovnije zaražavanje i epidemiju u bilo kom smislu. Sada imamo mirnu situaciju u svetu", rekao je Tiodorović.

Branislav Tiodorović Foto: ATA Images

On je pojasnio da Eris daje blagu kliničku sliku, ali da se ipak mora voditi računa o starim ljudima, teškim hroničnim bolesnicima, pacijentima koji imaju maligne, kardiovaskularne, plućne bolesti. Oni moraju biti pod posebnom pažnjom i od strane lekara, ali i od strane porodica.

Tiodorović je naveo da Srbija sada ima veći problem sa postkovidom i da tom pitanju treba posvetiti veću pažnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. avgust 2023 | 21:49

    Opet ovaj vidovnjak i prorok Tiodorović.

  • Stala

    16. avgust 2023 | 22:08

    Kontraofanziva?

  • Mile

    17. avgust 2023 | 21:07

    Samo se ti javi dr. dugo si nas plasio dosta bre vise i sa vama vasim virusima i vakcinama. Narod vas je provalio pogotovo za vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA