Vreme čitanja: oko 3 min.

"Na svetu nema ničeg lepšeg": Nišlije pohrlile na Dane bureka, ima ih s pasuljem, bananama, ali i paradajzom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnogi su samo zbog bureka i Buregžijade večeras došli u Niš iz okolnih mesta i kažu da se nisu pokajali

  • 0
Buregdžijada Niš burek dani bureka Foto: Telegraf/Dragana Kocić

Da je burek jedan od najomiljenijih specijaliteta stanovnika sa juga Srbije pokazala je i 20. po redu Buregdžijada koja je večeras otvorena na keju na Nišavi, kod Oficirskog doma. Od samog otvaranja štandova u dugim redovima čekalo se za kupovinu bureka, a broj pekara koje ove godine učestvuju u manifestaciji sa dve decenije dugom tradicijom je više nego skroman – samo pet pekara iz Niša i jedna iz Kruševca.

Oni koji učestvuju na Buregdžijadi ili Danima bureka maksimalno su se potrudili da posetioci ne odu nezadovoljni tako da je njihova ponuda odlična – pored bureka sa sirom i sa mesom, mogao je da se kupi i burek sa sa pasuljem i kobasicama, sa zdenka sirom i pršutom, jabukama, bananama i kremom, čija semenkama, moravski sa paradajzom i paprikom...

Mnogi su samo zbog bureka i Buregžijade večeras došli u Niš iz okolnih mesta i kažu da se nisu pokajali.

Milan Đorđević iz Aleksinca rekao je da njegova supruga i on svakog leta dolaze u Niš na Buregdžijadu.

- Volimo burek, ja posebno, mislim da nema ničeg lepšeg na svetu od bureka. Kupili smo sada dosta bureka, ima baš različitih, sa sirom, mesom, višnjama... Ima i u Aleksincu dobrog bureka, ali ovde uvek ima nekih drugačijih pa dođemo da ih probamo - rekao je Đorđević.

Jovan Stojković iz sela Čokot kod Niša rekao je da burek može i kod kuće da se napravi, ali da je u pekarama mnogo bolji.

- Odličan je burek. Mi smo ostavili sve poslove i došli na Buregdžijadu. Uz burek obavezno ide jogurt, jedno bez drugog ne ide - izjavio je Stojković.

Đuja mesi štrudle prste da poližeš, ali voli i burek

Redovni posetioci Buregdžijade su i Đuja Vuković koja je pre 30 godina izbegla iz Hrvatske u Niš i njena komšinica Mira Tomić izbeglica iz Bosne i Hercegovine.

Đuja Vuković kaže da je dobra domaćica i da mnoge kulinarske specijalitete ume da napravi, ali da je burek koji se prodaje na Buredžijadi ipak nešto posebno.

- Ja sam iz Slavonije, mesim štrudle sa makom, sa orasima, kiflice, pite, sve „prste da pojedeš“, a ovde dolazimo i zbog bureka, a i da izađemo malo među narod, da se prošetamo - kazala je Vuković.

Mira Tomić istakla je da ona voli burek jer je podseća na pitu „trnju“ koju je pravila njena baba.

- Za tu pitu se razvlače kore i onda se osuše na šporetu. Ređaju se jedna po jedna, a kao fil stavljaju se sir i kajmak. Umem i ja da pravim tu pitu, ali mi je potreban šporet na drva - kaže Mira.

Recept doneo Mehmed iz Istanbula u 15. veku

Predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović rekao je da istrajavaju sa organizacijom Buregdžijade jer ova manifestacija promoviše jedini pravi gastronomski brend grada Niša.

- Recept za burek doneo je u Niš još 1498. godine čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula. Mi smo dosta toga poklonili Turcima, a oni su nama taj recept i burek se po njemu u Nišu i dan danas pravi. Oni konzervativniji kupuju burek sa sirom ili burek sa mesom, a oni koji vole da istražuju kupuju i moravski, ljut sa pavlakom, burek sa zdenkom i pršutom, sa pasuljem i kobasicom, sa čia semenkama... - istakao je Vukadinović.

Vukadinović: Pekare su odustajale jer nemaju prodavce

On je kazao da bi u Nišu večeras bilo sigurno deset i više štandova da pekare imaju dovoljno radnika.

- Majstora za pravljenje bureka ima u Nišu, ali i njih na „ivici“, međutim, pekarama nedostaju prodavci. Jedna od najvećih pekara u Nišu je odustala od učešća u Burekdžijadi jer nema dovoljno prodavaca, možete onda da zamislite kakva je situacija u malim pekarama. Ljudi neće da rade ni za 50.000 ni za 60.000 dinara. Jedan od pekara mi se žalio da je nudio 70.000 dinara za rad u pekari i da za taj novac jedna prodavačica nije pristala - izjavio je Vukadinović.

U Uniji pekara su kazali da Dane bureka organizuju uz podršku Grada Niša, opština Medijana i Palilula, kao i mnogih drugih sponzora, koji su im pomogli da, kako kažu, “nakrpe” budžet.

Ovogodišnja Burekdžijada završava se 20. avgusta, a pratiće je i zanimljiv prateći program u kome će učestvovati pesnici i pisci, slikari, kulturno-umetnička društva i muzičari.

(Telegraf.rs)

Video: Dobili smo recept za najbolji burek

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA