Vreme čitanja: oko 2 min.

"Srpskom Nijagarom" oduševljeni i strani turisti: Retki su oni kome pogled ne ukrade naš najstariji vodopad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada je važio i za najviši u Srbiji, sve dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini

  • 16
Resavica Foto: Filip Plavčić

Na samo dvadesetak kilometara od Despotovca, u blizini ušća reke Vrelo, nalazi se najstariji, ali i najlepši vodopad u istočnoj Srbiji, vodopad Lisine, poznat i kao Veliki Buk. Smešten na oko 380 metara nadmorske visine, okružen je bujnom šumom, prostranim livadama i vodenim tokovima koji ostavljaju bez daha.

Ovo nestvarno prirodno dobro svojom lepotom privlači mnoge, a u njegovoj blizini nalazi se i Resavska pećina.

Vodopad je zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom države, i uverila se u njegovu veličanstvenost.

Kako su nam zaposleni rekli, ovaj veličanstveni vodopad ime je dobio po istoimenoj kotlini koja se nalazi malo ispod planine Beljanice, a u podnožju se nalazi i jezerce koje je veoma male dubine. Nekada je važio i za najviši u Srbiji, sve dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini. Pored neverovatnih vodenih slapova, prirodnoj lepoti ovog mesta doprinosi i veliki broj životinja koje ga oplemenjuju. 

Da se radi o netaknutoj prirodi doprinosi i činjenica da je voda toliko čista da u njoj "žive" pastrmke, koje su poznate kao ribe koje obitavaju u izrazito čistoj vodi. Naša ekipa se i sama uverila, videvši njih par kako se "bezbrižno" kreću u vodenim tokovima. Međutim, prosto je nemoguće ne pomenuti i azurno plavu boju vode koja je, kako su nam rekli, izuzetno hladna.

Od vodopada do samog Vrela, napravljena je i vrlo pristupačna staza koja će osim dobre rekreacije, pružiti i pogled na divne pejzaže, a u par trenutaka možete se osetiti kao u snu. Do izvora Vrela ima i  par drvenih mostića koji će vam omogućiti da zastanete i uhvatite par prelepih kadorva ovog prirodnog dobra. Kada dođete do cilja, pored prelepih stena, možete sesti i odmoriti uz cvrkut ptica.

U okviru kompleksa nalazi se i par predvnih restorana sa domaćom kuhinjom, a posebno interesantan je onaj koji se jednim svojim delom nalazi u pećini. Posetioci kažu da je jedan od najboljih specijaliteta upravo pastrmka i da je nezaobilazno probati je. 

Vrlo je jasno zašto je ovo mesto toliko posećeno, a često je izbor i porodicama sa decom koja jedva čekaju da se uslikaju kod vodopada. Naša ekipa zatekla je i dosta stranih turista koji putuju Srbijom, a obavezna stanica bila im je upravo Veliki Buk. Neretko se ljudi odluče baš za ovu destinaciju i kada je prvomajski uranak u pitanju, zbog dobre hrane, ali i mira i tišine koje vladaju ovim mestom.

Prema tipu nastanka, vodopad spada u akumulacione vodopade i nastao je akumulacijom bigra. Vrelo sakuplja vode sa širokih kraških predela Beljanice, a direktna hidrografska veza ustanovljena je sa rekama ponornicama iz uvala Rečke i Busovate.

Od 2019. godine, obilazak ovog spomenika prirode je počeo da se naplaćuje, po odluci države, nakon posete vodopadu, možete posetiti i Resavsku pećinu, kao i manastir Manasiju koji su u neposrednoj blizini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lajko

    2. septembar 2023 | 14:05

    Zašto se naplaćuje? Samo znaju da uzimaju lovu a za šta? Tako naplaćuju za Kopaonik, kao nacionalni park a tamo težak haos i prljavština, gradilišta.

  • Gedza

    2. septembar 2023 | 14:37

    A sto naplacujete,kud su male penzije i plate vi na svasta morate da udarite porez? Naplacujte stranim turistima,to je nacinalno blago nas Srba,pa nasi su preci ginuli za to....e ccccc...bruka bre !!!

  • Sudija Dred

    2. septembar 2023 | 15:14

    Prirodne lepote ovoj drzavi sluze samo za naplatu. Samo se profit gleda... pa i ova reklama je samo za strance, nas narod sa prosecnim primanjima ne moze ni hranu za ceo mesec da plati a kamo li da se svrcka po,Srbiji i uziva u prirodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA