Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji, pripremite novčanike: Evo koliko košta komplet udžbenika za osnovce

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što se tiče školskog pribora, cene variraju u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta

  • 24
UDZBENICI PODELA VESIC Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Cena udžbeničkog kompleta za niže razrede iznosi oko 7.300 dinara, a za više, konkretno za sedmi razred, cena je negde oko 11.800 dinara, kaže za Tanjug Tamara Bačković iz Zavoda za udžbenike.

"Kada govorimo o srednjoj školi, tu ne možemo da budemo toliko precizni, jer u okviru gimnazije imamo tri različita smera, a pored njih i srednje stručne škole, u kojima svaki smer podrazumeva drugačiju kombinaciju udžbenika, ali, u proseku, kada govorimo o zajedničkim udžbenicima za gimnazije i stručne škole, cena se kreće od 550 do 1100 dinara i to najveći broj udžbenika, dok jedan broj dostiže cenu od 1500 i nešto malo preko 1500 dinara", rekla je Bačković.

Što se tiče školskog pribora, cene variraju u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta, napomenula je Bačković. Sveske se, u Zavodu za udžbenike, na primer, kreću od 45 do 200 dinara.

"Grafitne olovke se mogu naći već po ceni od 15 i najviše 70 dinara. Pernice, opet u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, koštaju od 700 dinara pa naviše prazne, a pune od 1500 do 2000 dinara. Cene rančeva, na primer, kreću se od 2.000 do 7.000 dinara", istakla je Bačković.

Ona je istakla da je Zavod za udžbenike Beograd juče počeo sa isporukom udžbenika za osnovne škole na području Beograda, a na osnovu naloga koji im je dostavljen od strane Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda. Kako kaže, uskoro se očekuje i isporuku za srednju školu i dodaje da se uglavnom, za sada sve odvija bez većih problema i po utvrđenom planu.

U Osnovne škole su počeli da stižu prvi kompleti besplatnih udžbenika koje je kupio Grad Beograd, a od ponedeljka 21. avgusta će knjige biti isporučivane u većem broju. Oko 190.000 kompleta će biti raspoređeno, a roditelji će moći da ih preuzmu uz potpis ili osobu koju su ovlastili. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objasnio je pre dva dana da svaka škola bira izdavača kao i ranije, da se potpisuju ugovori sa izdavačima udžbenika i za osnovne i za srednje škole, i jedina je razlika što će ovog puta Grad platiti.

"Sada je na školama i izdavačima da sprovedu proceduru i nema razloga da ne verujem da će 1. septembra učenike sačekati udžbenici u učionicama ili tamo gde su ih čekali svih prethodnih godina u zavisnosti od škole, kako je i ranije funkcionisalo", rekao je Šapić.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, svi udžbenici koji su prošli stručnu ocenu i imaju odobrenje Ministarstva do 1. februara, uvršteni su u Katalog udžbenika i mogu se koristiti u narednoj školskoj godini. Priručnici odobreni u skladu sa Zakonom o udžbenicima unose se u Katalog priručnika. Škole biraju udžbenike iz Kataloga udžbenika na period od četiri godine.

U svakoj školi nastavničko veće donosi odluku o izboru udžbenika na obrazloženi predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu.

U svim odeljenjima istog razreda u školi, za isti predmet koristi se isti udžbenik jednog izdavača, a cene udžbenika formiraju se na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    18. avgust 2023 | 14:05

    Bravo za Beograd. To.je drzava u drzavi. Mi u manjim mestima mozemo da se slikamo. Koliki je prosek plate u Beogradu a koliki u malim mestima ? ,i jos besplatne udzbenike , vrtice ......i jos niz pogodnosti za decu, penzionere...... Pravedno zar ne? Idemoooo svi za Beograd

  • Roditelj

    18. avgust 2023 | 14:15

    Jel te cene vaze i za BG?

  • Kiki

    18. avgust 2023 | 14:11

    Šta bi sa onim besplatnim udzbenicima za grad Beograd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA