Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

*Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, gde je i magistrirao *Bio predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji

  • 1

Profesor doktor Ćemal Dolićanin, prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji je na čelu ove ustanove bio od njenog osnivanja do 2012. godine, preminuo je u Novom Pazaru u 79. godini.

Profesor Ćemal Dolićanin rođen je 1945. godine. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na kome je i magistrirao, piše RTS.

Zvanje doktora nauka stekao je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini, a zvanje redovnog profesora matematičkih nauka 1985. godine.

Bio je predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji. Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika i stručnih i naučnih radova.

Tokom bogate profesionalne karijere bio je prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini, prorektor za nastavu i naučni rad Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Kao profesor emeritus obavljao je funkciju koordinatora master i doktorskih studija Državnog uiverziteta.

Zvanje akademika Južnoslovenskih nelinearnih nauka stekao je 2009. godine.

Sahrana profesora Ćemala Dolićanina obaviće se u nedelju na Velikom groblju u Novom Pazaru. Povorka polazi u 13 časova od Bukreške džamije, saopštio je Državni univerzitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    19. avgust 2023 | 18:03

    Saučešće porodici , svim kolegama i studentima ! Počivajte u miru !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA