Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo signal za uzbunu? Raste broj zaraženih koronom u Srbiji, doktori prate novi soj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napominje da imamo blagi porast broja pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana

  • 18
SRBIJA KORONA MERE Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je da se novi soj korona virusa prati, a da nisu dobili obaveštenje da je registrovan u Srbiji, piše RTS.

Navodi da ni u svetu još nema dovoljno podataka, kao i da se kod nas beleži blagi porast broja novozaraženih.

Nova varijanta korona virusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, nazvana "pirola", pojavila se u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je "ova varijanta pod nadzorom", ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.

"Prati se, ali mi još nemamo dovoljno podataka u svetu. Svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku je interesantan i potrebno je situaciju držati pod nadzorom i videti šta će se dešavati", rekla je Rsovac za RTS.

Napominje da imamo blagi porast broja pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

"Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još dobili obaveštenje da je detektovana 'pirola' kod nas. Kod nas ima omikrona i podsojeva omikrona", rekla je Rsovac.

Ona je navela da niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja i da se to, koliko zna, odnosi i na odrasle u ovom trenutku.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

"A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i korona virus", ukazala je Snežana Rsovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borkes

    20. avgust 2023 | 17:54

    Samo se u Srbiji jos uvek prica o Covidu...Ceo svet je nastavio dalje nakon vestacki naprevljenog virusa od kog su bogati postali jos bogatiji, samo mi u Srbiji jos tapkamo u mestu, jer kako bi drugacije i mogao taj Ekonomski TIGAR

  • Zoki

    20. avgust 2023 | 18:15

    Spremaju nas za ponovno proglašavanje lažne pandemije i zatvaranje. Naravno, mediji će u tome biti glavni pomagači. Ako opet to dozvolimo onda i ne treba da živimo.

  • XYC

    20. avgust 2023 | 17:51

    Vi bre niste normalni više...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA