≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Normalno je da muž viče i ponekad me udari: Neverovatni rezultati istraživanja o nasilju nad ženama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene često ne prijavljuju incidente nadležnim organima, zato što imaju strah od nasilnika ili osude okoline

  • 9
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja Foto: Snežana Krstić/Novinarke protiv nasilja/NPN

Svaka peta žena u Srbiji doživela je neku vrstu nasilja od strane intimnog partnera – najzastupljeniji oblik agresije je psihičko nasilje, dok je fizičko-seksualno nasilje doživela svaka deseta žena.

Seksualno uznemiravanje na radnom mestu iskusila je svaka sedma žena, a isti broj njih doživeo je proganjanje od strane poznatih i nepoznatih muškaraca iz svog okruženja.

Žene su žrtve nasilja i u javnom prostoru – deset odsto njih je u poslednjih pet godina doživelo džeparenje, krađu torbice, novčanika, nakita, mobilnog telefona ili sportske opreme, dok je (pokušaj) provalne krađe doživelo šest odsto žena tokom poslednjih pet godina.

Ovo su samo neki od najzabrinjavajućih rezultata istraživanja o bezbednosti i kvalitetu života žena Republičkog zavoda za statistiku, koje je urađeno na uzorku od 4.100 žena starosti od 18 do 74 godine, iz svih regiona Srbije, prenosi Politika.

Glavni cilj istraživanja, koje je urađeno u saradnji sa Evrostatom, bio je prikupljanje podataka o učestalosti rodno zasnovanog nasilja u Srbiji.

Prosečna starost anketiranih žena iznosi 53,5 godina, a najveći procenat njih ima srednje obrazovanje.

Autori ovog istraživanja ističu da posebno zabrinjava činjenica da starije žene koje su doživele psihičko ili čak fizičko nasilje ne prepoznaju da je to nasilje, već smatraju normalnim da muž viče na njih, da ih kontroliše i ponekad udari, čak i osećaju krivicu za ono što im se dešava.

Starije žene su najčešće te koje različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja smatraju normalnom bračnom svakodnevicom.


One često ne prijavljuju incidente nadležnim organima, zato što imaju strah od nasilnika ili osude okoline, neke smatraju da je to što su doživele „normalno”, a ne nasilje, dok neke nemaju poverenje u institucije.

(Telegraf.rs)

Video: Tužiteljka iz Beograda o ženama kao žrtvama nasilnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Femme

    21. avgust 2023 | 11:39

    To samo ovde na Balkanu, je normalno, budite nasilnj prema sebi ravnom!!!!!

  • Srbbgd

    21. avgust 2023 | 12:16

    Statistika je tačan zbir netačnih podataka. Kako možeš na osnovu 4.100 ispitanika da daješ analizu za državu od 7 miliona stanovnika. Totalna je glupost i neprofesionalizam ovakve podatke prezentirati javnosti.

  • tt

    21. avgust 2023 | 12:06

    Zbog mazohizma i trazenja vraga, izazivanja, zene u Srbiji cesti gube glavu, ne sve ali velika vecina njih. Nravno, ima i muskih idiota koji uzivaju da mlate zenu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA