Vreme čitanja: oko 3 min.

Mladi sa Kosmeta i iz Obrenovca zajedno na letovanju: Bratske opštine šalju najbolje učenike na Krf

Vreme čitanja: oko 3 min.

Letnji raspust na Krfu provešće 50 najboljih srednjoškolaca i studenata iz Obrenovca, kao i 8 učenika sa Kosova i Metohije

  • 1
Mladi iz Obrenovca i sa KiM zajedno na letovanju Foto: RTV Studio Mag

Pedeset sprednjoškolaca i studenata iz Obrenovca i osam učenika sa Kosova i Metohije danas su krenuli na zajedničko letovanje na Krf.

Projekat "Matursko leto" opština Obrenovac realizuje od 2017. godine. Zahvaljujući ovom programu srednjoškolci i studenti koji nisu dobili studentske nagrade, imaju mogućnost da besplatno letuju na nekom od najlepših grčkih ostrva.

Po prvi put sa učenicima iz Obrenovca na besplatno letovanje otišli su i učenici sa Kosova i Metohije.

Dobrodošlicu u Obrenovac gostima sa Kosova i Metohije poželeo je Miloš Stanojević predsednik opštine.

"Pre svega hteo bih da vam poželim dobrodošlicu u Obrenovac. Drago mi je što ste se odlučili, što ste prihvatili naš poziv da putujete sa vašim vršnjacima na Krf. Verujem da ćete se tamo lepo provesti. Ovo je druga grupa koju šaljemo ove godine u Grčku. Prethodna je išla na Zakintos, ova će ići na Krf i tamo ćete imati mogućnosti da odmorite i ono što je najvažnije, da obiđete neke lokalitete koji su stvarno značajni za našu istoriju, za naš narod i verujem da ćete to pamtiti čitavog života i da ćete imati šta da prenosite i svojim vršnjacima i svojim nastavnicima", kaže predsednik obrenovačke opštine Miloš Stanojević.

Svečanom prijemu u opštini prisustvovao je i predstavnik kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Da vam kažem da ovo nije obično putovanje i obična turistička destinacija niti je Krf samo obično ostrvo. Ovo je posebno mesto gde su napisane jedne od najtužnijih i najveličanstvenijih stranica spske istorije. Preporučio bih svima koji nisu bili na Krfu da odu i da se poklone kostima naših predaka ", rekao je Veselin Kočanović, zamenik direktora kancelarije za KiM.

Opština Obrenovac i Opština Obilić su već nekoliko godina bratske opštine, a odlazak mladih sa Kosova i Metohije na letovanje u Grčku sa učenicima iz obrenovca je nastavak saradnje ove dve prijateljske opštine. Predsednik opšt Obrenovac i predstavnik opštine Obilić ovom prilikom su razmenili poklone, a mladi sa Kosova su iskoristili priliku da se zahvale opštini Obrenovac na besplatnom letovanju, piše RTV MAG.

"Nastavlja se ono što je započeto pre četiri, pet godina. Mi smo bratske opštine i svaki vid saradnje je dobrodošao, a naročito ovaj vid saradnje gde naša deca sa teritorije naše opštine mogu da vide nešto što će možda jednom vdeti i nikad više" izjavio je predsednk opštine Obilić Milan Mihajlović.

Učenici su izrazili zahvalnost i iskazali koliko im ovo putovanje znači.

"Ovo je jako bitno za nas i stvarno je dobra nagrada i motiv da nastavimo dalje da učimo i radimo na sebi. Očekujem lep provod i da naučim nešto više, jer je ipak to mesto koje je jako bitno za nas kao narod "- kaže jedan učenik sa Kosova i Metohije.

Nakom prijema u opštini mladi sa Kosova pridružili su se svojim vršnjacima ispred Doma kulture odakle su zajedno krenuli na letovanje.

"Drago mi je što ćemo svi putovati zajedno i što je napokon neko video i prepoznao naš trud i drago mi je što ćemo videti neka nova prostranstva i otkriti nešto novo u na Krfu u Grčkoj", kaže jedna učenica.

Projekat "Matursko leto" opština Obrenovac i Kancelarija za mlade realizuju od 2017. godine. Zahvaljujući ovom projektu studenti i srednjoškolci koji nisu dobili studentsku nagradu imaju mogućnost da besplatno letuju na nekom od najlepših grčkih ostrva.

"Ono što je jako bitno je da ove godine prvi put u Grčku šaljemo sa našim Obrenovčanima i osmoro mladih sa Kosova i Metohije odnosno iz Gračanice i iz bratskog Obilića. Ono što me raduje je da su momci i devojke sa Kosova i Metohije bez razmišljanja prihvatili naš poziv i što će sa mladim Obrenovčanima moći da razmene iskustva, da se druže, da uče o istoriji i nadam se da će nakon toga ostati u kontaktu i da će gajiti neko bratstvo i prijateljstvo koje će ih pratiti tokom čitaovg života", kaže predsednik opštine Obrenovac.

U okviru projetka "Matursko leto" ove godine 80 učenika iz Obrenovca u julu je letovalo na Zakintosu, dok će na Krfu letnji raspust provesti 50 najboljih srednjoškolaca i studenata iz Obrenovca, kao i 8 učenika sa Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malie

    22. avgust 2023 | 16:36

    Pa zar je moguće da u hotelu, gde su smestili srednjoškolce i studente ,u 21-veku nema interneta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA