Vreme čitanja: oko 2 min.

Vatrogasci treći dan u borbi sa požarom na gradskoj deponiji: Meštani Bogatića se guše od neprijatnog mirisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vatra je izbila na nekoliko mesta na deponiji u nedelju ujutro i zbog vetra se požar brzo proširio. Uz angažovanje mehanizacije kao i vatrogasaca krajem dana je stavljen pod kontrolu, a u kasnim večernjim satima vatra je ponovo buknula. Od tada do danas nema otvorenog plamena, ali vatra i dalje tinja u dubini deponije - istakli su u JKP "Bogatić"

  • 4
Požar, Šabac, Bogatić Foto: D.G.

Treći dan vatrogasci - spasioci iz Bogatića i Šapca sa radnicima JKP "Bogatić" gase požar na gradskoj deponiji, a stanovici Bogatića se guše od dima i neprijatnih mirisa. Koncentracija u vazduhu PM 2,5, i PM10 čestica, kao i azot-dioksida je višestruko veća od dozvoljene naročito uveče, noću i u jutarnjim časovima, pa ljudi zatvaraju prozore i izbegavaju da izlaze napolje.

- Vatra je izbila na nekoliko mesta na deponiji u nedelju ujutro i zbog vetra se požar brzo proširio. Uz angažovanje mehanizacije kao i vatrogasaca krajem dana je stavljen pod kontrolu, a u kasnim večernjim satima vatra je ponovo buknula. Od tada do danas nema otvorenog plamena, ali vatra i dalje tinja u dubini deponije - istakli su u JKP "Bogatić".

Požar je zahvatio između 3,5 i 4 hektara, što je polovina površine deponije na kojoj se otpad odlaže poslednjih 40 godina. Vatrogasci-spasioci iz Bogatića i Šapca su od nedelje izručili više stotina tona vode, ali visoka temperatura i gust dim njima otežavaju pristup da bi potpuno ugasili požar koji tinja u dubini naslaga otpada. Zbog toga i usled atmosferskih prilika u večernjim satima iznova kreće da kulja dim koji se poput magle nadvije nad mestom.

- Ne zna se pouzdano kako je došlo do požara, da li usled samozapljivanja usled visoke temperature ili ga je izazvao neko od nesavesnih sakupljača sekundarnih sirovina - navodi se u saopštenju JKP " Bogatić".

Centralna gradska deponija gorela je u isto vreme pre dve godine, ali su razmere požara bile manje i brže je ugašen. Inače, poslednjih godina ovde se odlažu neznatne količine komunalnog otpada pošto se smeće kao i papir, staklo, metal i ostali reciklabilni otpad organizovano prikuplja i lageruje na regionalnu deponiju "Srem-Mačva".

U planu je potpuno zatvaranje deponije, a građani komentarišu da je osim toga neophodno i uložiti dodatna sredstva u opremanje vatrogasno-spasilačke jedinice za efikasno reagovanje u sličnim situacijama.

- Vidim da neprekidno pune kamion i rade i danju i noću. To su vredni, sposobni i požrtvovani momci, ali kamione imaju stare, iz prošlog veka i kako sam čuo samo je jedan ispravan jer drugi mesecima nije popravljen - rekao je meštanin Bogatića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Није

    22. avgust 2023 | 16:50

    Богатић град, него веће село у близини Шапца. Иначе сви сељаци из тога села раде у Јазакију, а причају да је Шабац главни град Богатића.

  • Danilo

    23. avgust 2023 | 14:36

    Ja upravo to i radim,obrađujem svoju dedovinu... Nesretni Jazaki i slično je naša kolektivna sramota... od toliko naših nekada jakih i stabilnih preduzeća spali smo da nam stranci sole pamet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA