≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ušli smo u zoo-vrt u Boru koji su optužili za izgladnjivanje životinja: "Izmučeni papagaj došao iz cirkusa"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da nije tako i da je sve u najboljem redu i nema propusta u radu Zoo vrta u Boru potvrdili su i Inspekcijiski organi i veterinarska služba koja redovno obavlja poslove iz svoje nadležnosti

  • 18

Kako izgleda jedan od najmlađih ali i nalepše uređenih, među Zoološkim vrtovima u Srbiji, zoo-vrt u Boru, uverili smo se i sami, ali pre svega želeli smo da saznamo koliko zaposleni u ovom Javnom preduzeću vode računa o životinjama, čije su "neuhranjene" fotografije osvanule na društvenim mrežama i prilično uzburkale javnost.

Da nije tako i da je sve u najboljem redu i nema propusta u radu zoo-vrta u Boru potvrdili su i Inspekcijiski organi i veterinarska služba koja redovno obavlja poslove iz svoje nadležnosti, objašnjava za Telegraf.rs Darko Dragijević, direktor Zoo vrta Bor.

-  U ova dva dana, nečijim hirom, stvorila se opšta panika ne samo u javnosti, već i među našim radnicima jer nam se upućuju preteće poruke. Optuženi smo da ne vodimo računa i brigu o životinjama da su neuhranjene, konkretno jedinka jelena. Mogu da kažem da je jelen star 17 godina i kod nas je iz zoo-vrta Beograd stigao kao zrela jedinka, kada je starosna dob u pitanju. Njemu je vreme parenja, dovedena mu je mlađa ženka, pa je to razlog što u ovom periodu manje jede nego inače. Međutim, činjenica je da jelen nikada nije bio bolestan i u sasvim je dobroj kondiciji bez obzira na godine starosti. To svakako nije razlog da ga mi krijemo zato što je star, ali nije razlog ni da ga prikazujemo onakvog kakav zapravo nije - naveo je on.

Kako objašnjava, zoo-vrt u Boru može da poseti svako i da se uveri na koji način se brine o životinjama.

- Hrane ima dovoljno za sve, voda im se redovno menja, prostor u kome borave se čisti i zaposleni im pružaju puno pažnje i ljubavi jer su to ljudi koji svoje vreme i van radnih obaveza uglavnom provode ovde. Tako da su neistine iznete po društvenim mrežama , bespotrebno uznemirile javnost - dodaje naš sagovornik.

On se osvrnuo i na fotografiju koja navodno prikazuje papagaja u veoma lošem stanju, te je objasnio da je isti donet zoo-vrtu iz jednog cirkusa.

- Što se tiče ptica, zbog kojih smo takođe prozvani, konkretno papagaja, za kojeg kažu da je neuhranjen i na izdisaju, u naš zoo-vrt donet je iz jednog cirkusa. Mi smo ga oporavili i u ovom slučaju se radi o vremešnoj starijoj ptici koja sama sebi čupa perije s vremena na vreme, a ne o neuhranjenoj i iznemogloj - objašnjava direktor Borskog zoo-vrta.

Kako kaže jedan od radnika zoo-vrta u Boru, Dejan Aleksić, svakodnevno hrani životinje, a briga o njima mu ne predastavlja problem jer radi posao koji voli.

- Radim u Zološkom vrtu pune četiri godine. I sam imam svoju odgajivačnicu pasa, volim životinje od detinjstva i ništa mi ovde ne pada teško. Jelena svakodnevno hranim, vodim brigu o njemu kao i o ostalim životinjama, iz ruke mi uzimaju hranu, što je dokaz koliko im se predajemo svi ovde koji radimo i ovo me jako potreslo -  kaže on.

Osvanule objave na društvenim mrežama, bez ikakvog razloga i povoda, dovele su do toga da se u poslednja dva dana u Borskom zoo-vrtu pored brojnih novinskih ekipa, nađu Inspekcijski organi, kao i policija koja je po nalogu nadležnog Tužilaštva obavljala svoj deo posla, predstavnici nadležnog Ministarstva, ali i  brojne nevladine organizacije koje se nisu mogle pobrojati, podvlači direktor Dragijević.

(Telegraf.rs/M. Ristić)

Video: Ušli smo u ozloglašeni srpski zoološki vrt i otkrili tešku istinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    23. avgust 2023 | 09:38

    Papagaju pali pola perija, krokodil i dalje u malom prostoru, ovaj Jelen kost i koža rebra mu se vide. Ne vidim da lepo žive

  • Zoolog

    23. avgust 2023 | 11:27

    Hahah kakvo objasnjenjen suludo tako izgleda zbog parenja...slika govori sve zalosno

  • Miona

    23. avgust 2023 | 13:14

    Čitam tekst i ne verujem svojim ocima sta zena pise. Valjda je to i poenta doticne "novinarke". Ne verujte svojim ocima, slikama, pa čak i ako odete licno u zoo vrt u Boru i vidite svu jad ovih zivotinja.. Ne... Dajte da vas lazemo. Verujte nama. Sram vas bre bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA