≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zlaja je imao jedan od najposećenijih štandova na Leskovačkoj roštiljijadi, a nije prodavao meso

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegova dela obišla su zemljinu kuglu

  • 0
Doajen srpske pirografije Zlatko Matković Zlaja umetnik iz Vučja Foto: Tomislav Stevanović

Vrsni umetnik iz Vučja, lepe leskovačke varošice podno planine Kukavica, Matković Zlatko zvani „Zlaja“ godinama se uspešno bavi pirogravurom unoseći posebnu dušu i lepotu svojim slikama na lipovim i bukovim daščicama.

Njegove slike obišle su zemljinu kuglu, a nema grada u Srbiji da njegove ikone ne krase zidove manastira, umetničkih galerija ili privatnih kolekcija…

A njegov pokretni štand na ovogodišnjoj 33-oj Leskovačkoj roštiljijadi počev od 21.avgusta 2023.godine, po oceni organizatora bio je najposećeniji prodajni štand...

"Zavoleo sam drvo još kao učenik završnih razreda osnovne škole. Odlazio sam na strugaru sa svojim starijim ukućanima i tu osetio poseban miris bukovine i lipove daske odsečene i ostrugane sa Kukavice, naše planinske lepotice", priča Zlaja veoma priznati lokalni umetnik a kojeg smo zatekli na njegovom štandu na leskovačkoj Roštiljijadi.

Gošća Roštiljijade ,taze penzionerka rođena u Bugarsku, koja je u Leskovac u vreme Roštiljijade pristigla kod prijatelja iz leskovačkog Udruženja penzionera ne može da se načudi da minijatura pirogravure sa likom junaka srpske srednjevekovne istorije da košta svega dve hiljade dinara. Kupuje manju gravuru sva srećna i kaže: "Roštilj se pojede danas i šta onda, ova slika ostaje...", reče Bugarka tokom našeg razgovora sa Zlajom.

Zlatko Matković se poligrafijom i pirografijom bavi od srednjoškolskih dana punih 40 godina,imao je bezbroj samostalnih izložbi, što prodajnih, što izložbi radi obeležavanja nekog od praznika i jubileja varošice iz koje nikad ni za koju paru ne bi otišao... Sve nam to ispriča Zlaja u društvu svoje supruge Dragane koja mu je verni pomoćnik u pripremi izložbi i prodaje.

Priznati je umetnik posebne vrste umetnosti, crtanjem sa električnim žaračom na lepo ošmirglanoj bukovini i uglavnom prenosi likove pravoslavnih svetaca i junaka iz srpske srednjevekovne istorije, veliki je domaćin brižni otac, i deda.

"Odlaskom u penziju ostavio sam druge administrativne poslove i posvetio sam se više pirogravuri jer mnogo toga, još čini mi se, treba da nacrtam",reče majstor Zlaja. Tokom naše posete ovom zanimljivom štandu primetili smoveliki broj kupaca sa područje bivše Jugoslavije,koji su se uglavnom odlučivali za duboreze Patrijarha Pavla, Arhiepiskopa Save i srpskog cara Stefana Dušana.

(Telegraf.rs/T. Stevanović)

Video: Koreografija posvećena Radošu Ceroviću na novootvorenom stadionu u Leskovcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA