Vreme čitanja: oko 5 min.

U srpskoj kasarni za ovo se obučavaju i vojnici iz Evrope: "Car Lazar" ima Centar jedinstven na Balkanu

Vreme čitanja: oko 5 min.

U toku je završna faza stručno-specijalističke obuke vojnika koji dobrovoljno služe vojni rok u junskom uputnom roku 2023. godine

  • 2
Centar ABHO, Krusevac Foto: Nikola Anđić

Centar atomsko-biološko-hemijske odbrane (Centar ABHO), nalazi se u kasarni "Car Lazar" u Kruševcu, a realizuje individualnu stručno- specijalističku obuku vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i podoficira ABH službe, kurseve za pripadnike stranih oružanih snaga, ispomoć u obuci kadeta Vojne Akademije, kao i usavršavanja svih kategorija kadra (od profesionalnih vojnika do oficira, iz stalnog i rezervnog sastava) za specijalnosti ABH službe.

U svom sastavu ima komandu, četu za obuku, usavršavanje i evaluaciju i mešovitu četu za podršku obuke i usavršavanja. Centar atomsko-biološko-hemijske odbrane čuva dugu tradiciju, a prošle godine je proslavljeno čak 90 godina postojanja ABH službe.

Ekipa portala Telegraf.rs posetila je kasarnu "Car Lazar" i u razgovoru sa našim domaćinom, pukovnikom Sibinom Dinčićem komandantom Centra ABHO, otkrili smo da je ovo jedini centar za obuku ove vrste u Republici Srbiji.

- Centar je namenjen, pre svega, za obuku vojnika na služenju vojnog roka, ali i podoficira, profesionalnih vojnika, za usavršavanje oficira kao i za realizaciju obuke pripadnika stranih oružanih snaga i međunarodnih organizacija u okviru međunarodne vojne sardnje u Centru ABHO - kazao je Dinčić.

Doprinos centra ABHO sistemu odbrane, odnosno Republici Srbiji, ogleda se, kako je rekao naš sagovornik, kroz odgovoran i požrtvovani, svakodnevni rad na obuci i realizaciji zadataka, održavanju i unapređenju dostignutog nivoa funkcionalnih sposobnosti, kako jedinice, tako i celokupnog Sistema odbrane Republike Srbije.

- Težište gotovo svake obuke u centru se odnosi na stručno-specijalističku obuku, s obzirom na to da u centrima za osnovnu obuku vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka završavaju prvi deo obuke – osnovnu obuku. U našem centru realizujemo stručno-specijalističku obuku izviđača, dekontaminatora i laboranta - istakao je pukovnik Dinčić.

Stručno specijalistička obuka traje mesec i po dana i kroz njene sadržaje vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka se upoznaju sa sredstvima i opremom za radiološko-hemijsku detekciju, radiološko-hemijsku-biološku dekontaminaciju i radiološko-hemijsku-biološku zaštitu kojom jedinice vojske raspolažu.

Svi mladići i devojke koji su željni dokazivanja ili rada u vojsci, kao i služenja vojnog roka mogu da se prijave, a jedna od garancija da će biti primljeni je i da su zdravi i sposobni za rad u Vojsci Srbije, što se utvrđuje na sistematskom pregledu.

- Kada lekarska komisija utvrdi mogućnost upućivanja lica na služenje vojnog roka oni dolaze u jedinice. Kao što rekoh, najpre dolaze u centre za osnovnu obuku, a po uspešno završenoj obuci u centrima za osnovnu obuku dolaze u centre za stručno-specijalističku obuku, među kojima je i Centar ABHO u Kruševcu - rekao je.

U toku je završna faza stručno-specijalističke obuke vojnika koji dobrovoljno služe vojni rok u junskom uputnom roku 2023. godine, a kao jedan od benefita nakon odsluženog vojnog roka, naš sagovornik navodi mogućnost konkurisanja za mesto profesionalnog vojnika u Vojsci Srbije.

- Kroz sadržaje obuke oni stiču znanja i veštine za uspešno obavljanje dužnosti laboranta, svakako i izviđača i dekontaminatora, a po završetku služenja vojnog roka mogu da konkurišu za mesto profesionalnog vojnika u svim jedinicama Vojske Srbije, kao i u Centru ABHO. To mogu da učine tako što će popuniti konkurs, doći u jedinicu, izvršiti određene sistematske preglede, proveriti fizičku sposobnost i nakon toga, posle uspešno završenih sistematskih pregleda i ostalih provera vojnici se primaju na dužnosti profesionalnih vojnika u jedinicama VS.

U Centru ABHO kontinuirano se stiču, ali se i svakodnevno proveravaju znanja i veštine koje vojnici stiču tokom služenja vojnog roka.

- Svaki čas obuke počinje proverom stečenih znanja od prethodnog časa ili prethodnog dana, a posebno kada se praktično radi sa novim sredstvima. Stepen usvojenog znanja se proverava kroz evaluaciju, odnosno ocenjivanje usvojenog znanja, nakon čega vojnici dobijaju sertifikat o uspešno završenoj obuci - otkrio nam je komandant.

Centar atomsko-biološko-hemijske odbrane organizuje i realizuje obuku za potrebe oružanih snaga stranih zemalja i međunarodnih organizacija (OPCW) kroz više kurseva, a vrhunac obuke, kako ističe Sibin, jeste obuka sa toksičnim hemikalijama, ranije poznatim i kao bojni otrovi, svih vrsta. Takođe se realizuje i obuka sa izvorima zračenja u saradnji sa Institutom nuklearnih nauka"Vinča". Ovakva vrsta obuke je najviši nivo obuke, pandam realizaciji taktičkih vežbi sa bojnim gađanjem.

Jedan od vojnika koji dobrovoljno služi vojni rok u Centru ABHO, a nalazi se u kasarni "Car Lazar" na stručno- specijalističkom delu obuke ističe da mu je naredni cilj konkurisanje za mesto profesionalnog vojnika u jedinicama Vojske Srbije.

- Ja sam vojnik Aleksandar Čevrljaković na dobrovoljnom sam služenju vojnog roka, generacije "jun 2023". Prvi deo osnovne obuke je bio u trećem centru za obuku u Leskovcu, dok se drugi deo obuke nalazi ovde u centru ABHO u Kruševcu i ovo je stručno- specijalistički deo obuke, moj ves je laborant. Moji dalji ciljevi su da nakon odsluženog vojnog roka konkurišem za rad u jedinicama Vojske Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika, ABH službe.

Zastavnik Nebojša Sokolović, zajedno sa vojnicima, pred ekipom Telegrafa pokazao je par vežbi koje su tog dana planirane za realizaciju rasporedom obuke.

- Danas je planirana laboratorijska vežba - dokazikvanje soli teških metala (živa, olovo, bakar i barijum) u vodi. Vežba se izvodi u laboratoriji koja je izgrađena sedamdesetih godina 20. veka, a jedinstvena je i danas na Balkanu. Trenutno radimo metodu kolorimetrije, u uzorak vode dodaje se specifični reagens koji izaziva promenu boje, rekao nam je Sokolović.

Druga vežba bila je u terenskim uslovima, detekcija toksičnih hemikalija i to na dva načina:

- Detekciju vršimo detekcionim papirima i hemijskim detektorima. Postavio sam simulatore iz grupe nervno-paralitičkih toksičnih hemikalija i iz grupe pikavačkih toksičnih hemikalija, koje smo detektovali na oba načina.

Na samom kraju naše posete, komandant centra pukovnik Sibin Dinčić iskoristio je priliku da pozove sve mlade ljude da se prijave na dobrovoljno služenje vojnog roka.

-Mišljenja sam da je služenje vojnog roka upravo mesto gde svako može da da svoj doprinos sistemu odbrane i državi, kao i mogućnost da svaki mladi čovek u neku ruku proveri sebe u izdržljivosti. Biti pripadnik Vojske Srbije je čast. Ipak, rad u vojsci nije kao u svim ostalim institucijama, potrebna je posvećenost ovom poslu i ljubav prema otadžbini, jedinici i poslu kojim se bavite - kazao je Dinčić.

Kandidati koji žele da konkurišu svoje prijave mogu da podnesu na tri načina: odlaskom u Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu svog prebivališta ili bivši vojni odsek, zatim elektronskim putem preko sajta e-uprave i na šalterima preduzeća Pošte Srbije.

Vojnici prilikom dobrovoljnog služenja vojnog roka, tokom celog trajanja dobrovoljnog roka imaju obezbeđena mesečna primanja, koja trenutno iznose oko 46.000 dinara.

Takođe, oni imaju i vojno zdravstveno osiguranje, prema propisima zdravstvenog osiguranja Vojske Srbije (VS), zatim naknadu putnih troškova od mesta prebivališta do mesta javljanje na dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i povratak na kraju odsluženog vojnog roka. Takođe, imaju i smeštaj, ishranu, vojnu odeću, obuću i svakako jedan od značajnijih benefita je mogućnost zasnivanja radnog odnosa u VS u svojstvu profesionalnog vojnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija Brale

    29. avgust 2023 | 23:37

    Ova Kasarna i Grad Krusevac bude neka davna lepa secanja, dok se Vojni Rok sluzio jos normalno ,i dok se rado islo u Vojsku .

  • Dejan

    7. septembar 2023 | 13:14

    Pukovnika Dinčića licno dugi niz godina znam, pravi primer pravog i dobrog oficira... Sve pohvale i za sve pripadnike Garnizona Krusevac... Zivim u Krusevcu, a saradnja civilnog i vojnog sektora je uvek na izuzrtnom nivou...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA