Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve smo nogatiji i duži: Veličina obuće porasla dva broja za 50 godina, a evo koji se prvi rasprodaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema svetskim istraživanjima, u poslednjih 50 godina prosečna veličina obuće povećana je za dva broja

  • 1
Obuća, cipele, štikle, patike Foto: Shutterstock

U poslednjih 50 godina žene su u proseku porasle za dva centimetra, pa su i stopala veća. U prodavnicama obuće prvo se rasprodaju brojevi 40 i 41, naravno u zavisnosti od modela ili kalupa, prenosi RTS.

Na rafovima prodavnica obuće najduže se uglavnom zadrže ženski modeli malih brojeva od 35 do 37.

- Najbrže se prodaju centralni brojevi – u ženskoj obući bi to bili 38 i 39. To su veći brojevi pre nekih 10-15 godina, za po jedan podeok. Kod muškaraca je centralni broj 42-43 što se tiče obuće, dosta brzo se za njima proda i 44 - navodi poslovođa Ivan Nikolić.

Prema svetskim istraživanjima, u poslednjih 50 godina prosečna veličina obuće povećana je za dva broja. Nove generacije dece sve brže rastu i imaju veća stopala. Nije retkost da u prodavnici jedna tinejdžerka traži broj 40, a tinejdžer 45.

- Niz faktora je doprineo da su u 20. veku muškarci viši 10 centimetara, a žene oko osam. To znači da su u većini evropskih zemalja muškarci prosečno visoki od 175 do 180 centimetara, a žene od 160 do 165 iako se nama čini da su viši i vrlo verovatno novije generacije više. Za ozbiljniju statistiku treba da prođe dosta vremena - objašnjava objašnjava prof. dr Georgios Konstantinidis iz Udruženja pedijatara Srbije.

Poslednja nacionalna istraživanja za određivanje standarda JUS rađena su 60-ih godina prošlog veka. Srbija je u međuvremenu preuzela evropski i svetski standard, pa se ta istraživanja više ne rade.

- Kada govorimo o obući, tu smo usvojili svetski standard, tako da ćete primetiti četiri parametra. Ono što je važno, iako nam se čini da su deca nogata mnogo više nego ranije, te granične vrednosti se nisu promenile, opseg je i dalje isti – 38 za decu - navodi Aleksandra Bogdanović sa Instituta za standardizaciju Srbije.

Mlađim generacijama bi na visini pozavideo i Napoleon, koji je sa svojih 168 centimetara tada važio za visokog čoveka. Za brz razvoj generacija, slažu se pedijatri, kriv je novi način života, ishrana, san, hormonske promene tokom puberteta.

- Mene ne zabrinjava to što oni postaju viši već me zabrinjava da te navike koje dovode do višeg rasta i koje su posledica nekog boljeg životnog standarda, dovode do nekih drugih patoloških stanja kao što su gojaznost - ističe prof. dr Konstantinidis.

Šesnaestogodišnji Nemac drži Ginisov rekord za najveći broj obuće, čak 57. U Srbiji još nema sličnog rekordera ali sudeći po potražnji, srećnog stopala su oni koji traže manje brojeve, posebno na sniženjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macka

    24. avgust 2023 | 22:58

    Od svoje 15 god i danas nosim 35.I sin iako je visok nosi 38 ,ipak je genetika u pitanju jer su moji roditelji nosili mali broj bez obzira na visinu. Po meni je jako ruzno da devojke i zene nose "skije"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA