Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje iz pančevačke Hitne pomoći: Učestali ujedi stršljena, ako dođe do uboda, prvo uradite ovo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ubodi ose i pčele su takođe opasni jer se može razviti alergija ali se svi ipak najviše plašimo stršljena

  • 0
Hitna pomoć strsljen Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Pored teške noći za hronične pacijente u Hitnoj pomoći, ono što je neobično je učestaliji ubodi stršljena kada su pacijenti potražili pomoć lekara, prenosi Pančevac.

Povećan broj pacijenta u Hitnoj pomoći koji su potrežili pomoć u ambulanti. Pored hroničnih pacijenta i dece koji su se borila sa povišenom temperaturom bilo i ujeda stršljena, prenosi TV Pančevo.

Ubodi ose i pčele su takođe opasni jer se može razviti alergija ali se svi ipak najviše plašimo stršljena. Možda treba malo više opreznosti kada puštamo vodu iz česme, obuvamo papuče koje su napolju to su sve mesta gde insekti mogu da nas iznenade. Ukoliko do uboda dođe, treba pokušati da se žaoka izvadi kako se otrov ne bi širio. Ali je neophodno potražiti pomoć lekara što pre.

- Sve je više pacijenata koji se javljaju zbog ujeda stršljana. E, sad da li su oni pokušali da reše problem boravka stršljenova u njihovom okruženju, a za to postoje specijalizovane službe, pa su ih iziritirali… U principu te vrste insekata, pčele, ose i stršljeni, ne napadaju bez veće potrebe. Znači nešto se tu izdešavalo kada su ubodeni. Tu je najopasnija neka nepredvidiva alergijska rekacija. Samo mesto uboda se tretira hladnim oblogama, popije nešto protiv bolova i pokuša da se izvadi žaoka da bi se skratio period oporavka. To može biti jako bolno su jer su opasne alergijske manifestacije. Stršljen je najkrupniji i izbaci najveću količinu otrova. Treba biti oprezan, bolno je ali prođe za dan-dva - kaže doktor Zdravko Manasijević, načelnik Službe Hitne pomoći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA