Vreme čitanja: oko 2 min.

Gujon: Omladinski kampovi su poklon najmlađim Srbima iz dijaspore

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je naveo da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu omogućila deci iz Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Mostara i Stanskog Mosta da posete Beograd

  • 2
Pogrom, odgovori Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/Arno Gujon

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je u četvrtak da organizovanje omladinskih kampova predstavlja poklon najmlađim Srbima iz dijaspore.

Povodom projekta Omladinski kampovi, koji je danas okupio 200 dece iz BiH u Beogradu, on je rekao da je to poklon najmlađima, da budu u Srbiji u Beogradu i da vide da njihova matica brine o njima. "Mi smo hteli ove godine da naši projekti budu usmereni ka deci, ka najmlađima, zato što većina te dece nije nažalost bila u Srbiji, a ovo je naš poklon, da oni budu u Srbiji, da budu u Beogradu, da vide da njihova matica brine o svima njima", rekao je Gujon za Tanjug.

On je naveo da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu omogućila deci iz Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Mostara i Stanskog Mosta da posete Beograd, kao i da je Uprava prethodnih godina u ovim mestima imala projekte namenjene odraslima.

"Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu organizuje tokom celog leta šest letnjih kampova za ukupno 800 dece iz celog regiona, a danas smo sa decom iz BiH", ukazao je Gujon.

U okviru projekta Omladinski kampovi deca iz Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH posetila su Srbiju, dok sledeće nedelje dolaze deca iz Rumunije, a Gujon je istakao da deca prilikom posete Beogradu imaju mogućnost da posete različite muzeje i da učestvuju u različitim sportskim i kulturnim aktivnostima.

"Pored sportskih i kulturnih aktivnosti imamo razne sadržaje, deca idu u Muzej Nikole Tesle, na Avalu, u Muzej iluzija, šetaju gradom, da osete Beograd i Beograđane, to je ono što je možda najbitnije", naveo je Gujon.

On je dodao da će u zavisnoti od budžeta uključiti decu iz udaljenijih zemalja dijaspore.

"Mi smo na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili tri puta veći budžet za region i zahvaljujući tome smo mogli da sve ove kampove i 800 dece dovedemo u Beograd tokom leta", istakao je Gujon.

Na pitanje koji su sledeći projekti Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Gujon je rekao da će se u septembru raspisati konkurst za samoodržive projekte u regionu sa ciljem da porodice koje žive od poljoprivrede imaju bolje uslove za radi i život. Direktor Doma učenika srednjih Škola "Milutin Milanković" Nenad Milenović je naveo su se iz doma trudili da izađu u susret deci da bi se ona prijatno osećala. Rekao je da su utisci dece pozitivni, kao i da veći deo njih kroz projekat Omladinski kampovi ima priliku da prvi put vidi Beograd.

"Veći deo njih nije imao priliku da boravi u Beogradu i impresionirani su svime što vide ovde, bez obzira da li se radi o odlasku na Adu Ciganliju, o boravku u domu, o poseti muzejima. Sve što je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu organizovala ostavilo je na njih pozitivan utisak", zaključio je Milenović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хор

    25. avgust 2023 | 16:35

    Жив био још 100 год . Срећа и здравље да те служи и све најбоље твојој породици! Хвала добричино!

  • Buki

    25. avgust 2023 | 18:22

    Ne sumnjam da ima dobre i humane namere ali glasno razmisljam da ji je bas 100% posteno da iz budzeta drzave u koji daju novac sve nacije Srbije trose samo za decu jedne nacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA