Vreme čitanja: oko 5 min.

Veoma zabrinjavajući podaci o vakcinaciji MMR-om: Opet nismo postigli obuhvat da izbegnemo epidemiju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najniži obuhvat je u Novom Pazaru, Ćićevcu i Apatinu

  • 41
Male boginje i MMR vakcina, fijasko sa vakcinacijom Foto: Pixabay, Shutterstock

Vakcinacija MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubele i u 2022. godini nije doživela" poželjan obuhvat koji bi nas obezbedio da izbegnemo epidemije, pokazuje najnoviji izveštaj o sprovedenoj imunizaciji koju je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Imunizacija MMR vakcinom prošle godine, sprovedena je sa obuhvatom od 81,3 odsto, što je vipe u odnosu na prethodnu, 2021. godinu kada je iznosio 74,8 odsto, a da bi se izbegla epidemija potrebno je da obuhvat bude 95 odsto. Taj obuhvat je postignut u samo jednom okrugu.

Kako se navodi u izveštaju, u centralnom delu Srbije vakcinisano je 80,1 odsto, a u Vojvodini 84,5 odsto planirane dece.

- Obuhvat od 95 odsto postignut je samo na teritoriji Severnobanatskog okruga, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega četiri od ukupno 25 okruga: Pirotskom, Borskom, Pčinjskom i Zaječarskom. Obuhvat niži od 80 odsto registrovan je na teritoriji šest okruga, a najniži je bio u Raškom (55,7 odsto), Nišavskom (69,9 odsto), Topličkom (70,1 odsto) i Rasinskom okrugu (70,2 odsto) - navodi se u izveštaju "Batuta".

Opštine sa najnižim obuhvatom u centralnoj Srbiji su Novi Pazar (27,9%) i Ćićevac (32,6%), a u Vojvodini Apatin (57,7%).

- I dalje se beleži veliki broj opština sa obuhvatom ispod 80 odsto na teritoriji Republike. Revakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele pre polaska u prvi razred osnovne škole, tokom 2022. godine sprovedena je sa obuhvatom od 89,5 odsto na nivou Republike, odnosno sa 89,3 odsto u centralnoj Srbiji i 89,9 odsto u Vojvodini - navodi se u izveštaju.

Ni vakcinacija petovaletnom vakcinom protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b ( (DTaP-IPVHib) nije dostiglaočekivani obuhvat, u 2022. godini iznosio je 91,9 odsto. Ciljni obuhvat vakcinacijom DTaP-IPV-Hib vakcinom u prvoj godini života od 95 odsto postignut je na nivou 12 okruga, a obuhvat ispod 90 odsto registruje se u dva okruga.

-Analiza obuhvata vakcinacijom kombinovanom petovalentnom vakcinom po okruzima pokazuje da je u 2022. godini obuhvat u 12 okruga dostigao ciljnu vrednost od 95 odsto i više planirane dece, dok je obuhvat manji od 90 odsto registrovan u dva okruga. Najniži obuhvat od 85,8 odsto registruje se na teritoriji Grada Beograda.

- Najniži obuhvat u centralnoj Srbiji bio je u opštinama Surdulica (70,4%) i Mionica (56%). Na teritoriji Vojvodine najniži obuhvat zabeležen je u opštinama Odžaci (79,1%) i Titel (72,1%).

U izveštaju se podseća da se niskim obuhvatom održava rizik od epidemija.

MMR vakcinacija 2022. Printskrin: Batut.org.rs

Kada je reč o vakcinaciji protiv dečije paralize  održava se rizik od importovanja divljeg polio virusa, uključujući i migrantsku krizu, sa potencijalnim posledicama za održivost sertifikata Evropskog regiona SZO bez dečije paralize.

- Vakcinacija protiv morbila, zaušaka i rubele Prethodni prekidi u distribuciji vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele (MMR), sa propuštenim prilikama za imunizaciju i posledično nagomilavanje osetljive nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece i aktuelna epidemiološka situacija morbila u Evropskom regionu dovode u pitanje dostizanje eliminacije morbila/rubele u predviđenom roku. Zbog pada kolektivnog imuniteta došlo je do epidemijskog javljanja morbila (nakon 20 godina najveća epidemija u Srbiji sa smrtnim ishodima), koje je tokom 2018. godine uticalo na povećanje vrednosti obuhvata u ciljnim grupama u odnosu na 2017. godinu, ali ne i u propuštenim godištima prema Kalendaru. Tokom poslednje četiri godine imunizacija planiranih godišta nije realizovana sa ciljnim obuhvatom. Nakupljanjem nevakcinisane dece, u broju koji odgovara kohorti rođenih na godišnjem nivou, stvaraju se uslovi za epidemijsko javljanje morbila. Takođe, uvedena imunizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama nije realizovana u potrebnom obimu i pored obezbeđenih potrebnih količina MMR vakcine - navodi "Batut".

Revizija vakcinalne kartoteke i supervizorske posete

Kako bi se predupredila epidemija malih boginja, tokom prošle godine su obavljane i revizije vakcinalne kartoteke u službama za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, nevakcinisana deca su pozivana, a svaki kontrolni pregled nakon završenog lečenja korišćen je za vakcinaciju dece koja su propuštena da budu vakcinisana po Kalendaru, shodno okolnostima u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kovida 19.

Epidemiološka situacija zaraznih bolesti u Srbiji protiv kojih se vakcinišemo

DIFTERIJA

Difterija je eliminisana u  Srbiji. Poslednji slučaj ovog oboljenja je registrovan 1980. godine.

DEČIJA PARALIZA

U periodu od 1996. do 2022. godine u Srbiji je prijavljeno 30 slučajeva dečije paralize, od čega je 24 slučaja bilo izazvano divljim polio virusom, a šest slučajeva je klasifikovano kao poliomijelitis udružen sa vakcinacijom. Od 1997. godine nije prijavljen nijedan slučaj dečije paralize izazavan divljim poliovirusom.

TETANUS

U Republici Srbiji prijavljen je jedan slučaj tetanusa u 2022. godini, i to na teritoriji centralne Srbije. U prethodnoj godini, takođe je, prijavljen jedan slučaj ove bolesti. Nije bilo registrovanih slučajeva tetanusa novorođenčadi u 2022. godini. Poslednji slučaj ovog oboljenja sa smrtnim ishodom registrovan je 2009. godine u Pčinjskom okrugu.

VELIKI KAŠALJ

U 2022. godini u Srbiji prijavljeno je pet slučajeva velikog kašlja, i svi su bili na teritoriji Vojvodine. U prethodnoj godini prijavljen je isti broj obolelih.

MALE BOGINJE

U Srbiji nisu registrovane morbile tokom 2022. godine.

ZAUŠKE

Tokom 2022. godine prijavljeno je 11 slučajeva (7 u centralnoj Srbiji i 4 u Vojvodini) obolevanja od zaušaka.

RUBELA

Nije bilo prijavljenih slučajeva rubele u 2022. godini, kao ni tokom prethodne godine.

HEPATITIS B

Tokom 2022. godine, prijavljene su 52 osobe obolele od akutnog virusnog hepatitisa B. Registrovan je jedan smrtni ishod od ove bolesti u 2022. godini.

Male boginje u Srbiji i 2023. godine

Podsetimo, Srbija se i u ovoj godini suočila sa obolevanjem od malih boginja, a najviše zaraženih bilo je u Smederevu.

Pre toga, u  еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је око 5.800 оbоlеlih, оd којih је 93% bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе slikе prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laki

    28. avgust 2023 | 20:18

    Kada niko ne garantuje za vakcine, sprdali ste se i ubijali ljude sa vakcinama za koronu dobro se i ovoliko dece vakcinisalo, ne zna čovek biše šta da misli kome da veruje a deca su u pitanju! Zašto ste dirali stare naše vakcine i menjali sa ovim kombinovanim?

  • Kraljevčanin

    28. avgust 2023 | 22:16

    Mozda nismo izbegli to ali smo spasili svoju decu od autizma koji ta vakcina izaziva a pritom o tome svi ćute... tabu tema.... ma kako to sad vamo zvučilo činjenice su činjenice i pokušaj da se sakrije istina je veliki greh, neki su čak dali i Hipokratovu Zakletvu pa je gaze... ko razume, razume, ko ne razume... jbg... ko mu je kriv, moje dete nije primilo i neće preko mene živog. Hvala Bogu ništa mu ne fali i ni od čega nije oboleo od čega ga MMR petovalentna vakcina štiti. Doviđenja bre svim zagovornicima MMR-a

  • Ja

    28. avgust 2023 | 21:41

    MMR postoji jos od komunizma. To je stara vakcina. Sad ovi novi zaludjenici koji daju prednost kucicima nego deci zagovaraju protiv vakcina. Sto se mene tice, cime sam se ja vakcinosao 80 ih godina to su primila i moja deca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA