≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima ih 10, 15 i svi idu na gore: U nedelju uveče svi gledali u nebo iznad Beograda, evo šta je zbunilo ljude

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ilustracijama se nalazi prikaz vazdušnog saobraćaja iznad Beograda i Severne Srbije u vreme kada su nastale fotografije koje su se delile na društvenim mrežama

  • 9
Radarska slika iznad Beograda 27. 08. 2023. Flightradar24.com

Na društvenim mrežama korisnici masovno dele slike i snimke prizora i pitaju se kakva je to pojava na nebu iznad Srbije tokom zalaska Sunca. Na snimcima se vidi mnoštvo objekata naizgled idu na gore a iza njih ostaju kratki beli tragovi, zbog čega su mnogi pomisli da je u pitanju masovno lansiranje satelita. 

Kako saznajemo u pitanju je voda koja se kondezuje zbog razlike u temperaturi u odnosu na spoljnu autmosferu prilikom izlaska iz mlaznih motora aviona.

Čudna pojava na nebu Printskrin: Instagram/jugoslavkaric

- Pravac kretanja aviona je isti. Avioni su na propisanom vertikalnom rastojajnju, ali gledano sa zemlje izgleda da su tik jedan pored drugog. Zavisno od raznih faktora kao što su doba dana, vlažnost atmosfere, godišnje doba, ugao sunca, vetra... tragovi mogu da se ne vide uopšte ili da se vide kao kraći ili duži - objašnjava urednik Aero. rs portala Telegrafa Igor Salinger.

Na ilustracijama se nalazi prikaz vazdušnog saobraćaja iznad Beograda i Severne Srbije u vreme kada su nastale fotografije koje su se delile na društvenim mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahaa

    28. avgust 2023 | 00:21

    Voda koja se kondenzuje, o kako mi to nije palo na pamet?! Vrlo cesta pojava, do sada nikada nije bila visoka temperatura, pa da imamo ovakav fenomen. Vazi, evo odoh u svoj tor da spavam. laku noc.

  • teorija zavere

    28. avgust 2023 | 06:03

    U zadnje vreme šta god da se dogodi neko nas ubeđuje da je to normalno. Recimo ja nikada nisam video toliko aviona u nizu, na tako malom rastojanju. Takođe, njihovi kondenzacioni tragovi su baš kratki, za današnje pojmove. Kondenzacioni tragovi aviona, počev od kraja 90-tih, su dugački i znaju da ostanu na nebu i duže od sat vremena, a na ovim snimcima vidimo baš kratke tragove, koji brzo nestaju. Odlučite više koji su normalni, dugi ili kratki?

  • Milan

    28. avgust 2023 | 08:17

    Posle ce nas sitnu boraniju da kecaju zbog emisije CO2 u atmosferu a avioni, brodovi, kruzeri, jahte i gliseri recimo uopste ne zagadjuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA