≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ovo je 10 najvažnijih stvari o novoj školskoj godini: Đake će čuvati policija, strožije kazne za nasilnike

Vreme čitanja: oko 6 min.

Manje od nedelju dana preostalo je do početka nove školske godine u Srbiji koja će se, po svemu sudeći, umnogome razlikovati od svih prethodnih

  • 3
ucenici skola Foto: Shutterstock/Valery Zotev

Đaci će u klupe sesti u petak, 1. septembra, nakon malo duže letnje pauze pošto je prethodna školska godina završena ranije usled velike tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i svega što je pratilo to masovno ubistvo.

Za razliku od nekih ranijih godina, više neće biti korona mera, onlajn nastave, podeljenih odeljenja, obaveznih maski na časovima, ali će zato znatno veća pažnja biti posvećena borbi protiv vršnjačkog nasilja, piše Blic.

Ovo je 10 najvažnijih stvari koje morate da znate o početku nove školske godine.

1. Himna na prvom času

I ove godine će se na početku školske godine, na prvom času u svim razredima, intonirati srpska himna “Bože pravde”.

U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu preti joj kazna od 100.000 do milion dinara, a i direktor škole, odnosno odgovorno lice, može biti novčano kažnjeno od 25.000 dinara do 100.000 dinara.

2. Policajci u školama

Treći maj ove godine ostaće upamćen u Srbiji kao jedan od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji zbog jezivog zločina u “Ribnikaru”. Upravo zbog toga država je donela odluku da policija obezbeđuje sve škole u Srbiji od 1. septembra.

Policijski službenici biće prisutni pre, za vreme trajanja nastave i posle časova u obe smene, u svim školama u zemlji, kako osnovnim, tako i srednjim. Policajci će dodatno patrolirati u blizini obrazovnih ustanova i održavaće vezu sa direktorima, psiholozima...

Naravno, školama ostaje mogućnost da angažuju, kao i prethodnih godina, i privatno obezbeđenje.

3. Više časova fizičkog

Od 1. septembra počinje projekat koji će se odvijati u 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola, a podrazumevaće uvođenje dodatnih časova fizičkog vaspitanja. Oni će, tačnije, imati čas fizičkog svakog radnog dana, a ideja je da se pilot projekat proširi na sve škole od septembra 2024.

Druga novina je da će u svim školama početi da funkcioniše softver kojim će se pratiti fizičko stanje dece kako bi se unapredilo njihovo zdravstveno stanje. Softver će sadržati i obrađivati podatke o fizičkom razvoju i motoričkim sposobnostima učenika i preporučivaće učiteljima i predmetnim nastavnicima fizičkog, ali i roditeljima, koje vežbe bi deca trebalo da rade i u školi i kod kuće radi poboljšanja fizičkog zdravlja.

4. Besplatni udžbenici

Roditelji dece koja pohađaju osnovne i srednje škole u Beogradu mogu ove godine da odahnu jer će im Grad Beograd obezbediti besplatne komplete udžbenika. Iz gradske kase bi za kupovinu školskih knjiga trebalo da bude izdvojeno od 16 do 20 miliona evra.

U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa 230.000 učenika, koliko će i biti kompleta udžbenika. Nerazjašnjeno je, ipak, da li će đaci dobiti samo osnovne udžbenike ili i radne sveske, zbirke, priručnike...

Druge lokalne samouprave takođe na razne načine pokušavaju da pomognu deci, pa se, na primer, besplatni udžbenici u Novom Sadu dele đacima prvacima.

5. Promene u kalendaru

Školska godina će tradicionalno početi 1. septembra, iako se radi o petku. Ipak, školski kalendar će se razlikovati u nekoliko detalja u odnosu na prošlogodišnji. Osnovci i srednjoškolci će imati dva slobodna dana manje ove godine, ali zato dobijaju jesenji raspust.

Prvi predah đake očekuje već u novembru, za Dan primirja, kada će sa vikendom imati čak pet slobodnih dana, pravi mini raspust. Izuzetak će biti samo učenici u Vojvodini koji neće imati ovu pauzu, ali će im zato prolećni raspust biti iz dva dela.

Đacima iz većeg dela Srbije prolećni raspust biće iz jednog dela, od 27. aprila do 6. maja, kada će spojiti vaskršnje i prvomajske praznike. I tu će imati manje slobodnih dana nego lane.

6. Nema velike mature

Uvođenje državne ili velike mature, koja se planira još od početka veka, ponovo je odložena i neće zaživeti ni u ovoj školskoj godini. U najboljem slučaju biće uvedena od školske 2025/2026. godine. Aktuelni završni ispit u srednjim školama ima samo svečani ili sertifikacioni karakter.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je takav sistem odavno prevaziđen i zastareo, ali i da 2026. godina nije realan rok da Srbija dobije državnu maturu.

- Možda bi generacija koja će ovog septembra upisati srednje škole mogla da polaže državnu maturu. To bi značilo da bi ona mogla da bude uvedena tek 2027, odnosno 2028. godine - kaže Markov.

7. Novi izborni predmeti

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje osmislio je novi izborni predmet koji će osnovci imati od 1. septembra - “vrline i vrednosti kao životni kompas”, a koji najviše podseća na nekadašnje građansko vaspitanje.

Kako su iz Zavoda naveli, predmet podrazumeva “razgovor o temama koje bi svaki normalan čovek izdvojio, kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir”. Dodatno, svaki nastavnik imaće slobodu da se bavi i drugim vrednostima.

Srednjim školama poslate su smernice za realizaciju fakultativnog predmeta “Osnove sistema odbrane Republike Srbije”. On nije novina i realizuje se već pet godina u cilju sticanja praktičnih znanja i veština učenika završnih razreda srednjih škola za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

8. Novi dualni modeli

Novine stižu i u srednje stručne škole, u kojima će od ove školske godine biti uvedeno 14 novih dualnih obrazovnih profila, a sve u skladu sa potrebama privrede. To su:

elektrotehničar komunikacija,vodoinstalater,tehničar za industrijsku robotiku,rukovalac poljoprivredne mehanizacije,galanterista,kulinarski tehničar,turistički tehničar,hotelsko-restoranski tehničar,izrađivač hemijskih proizvoda,tehničar za bezbednost železničkih pruga,tehničar za bezbednost železničkog saobraćaja,tehničar održavanja signalnih i sigurnosnih sistema,tehničar upravljanja železničkim saobraćajem,transportni tehničar.

Zakon o dualnom obrazovanju predvideo je da poslodavac plaća učeniku za učenje kroz rad i to po satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, u skladu sa zakonom.

9. Smernice Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama sa smernicama za početak školske godine “da bi se obezbedio kontinuitet u obrazovno-vaspitnom radu i dostizanje ciljeva obrazovanja i vaspitanja, a uzimajući u obzir posledice majskih tragedija”.

- Proces učenja i vaspitanja će otpočeti 1. septembra i taj prvi dan će biti dan razgovora sa decom prema smernicama. Ne samo o nastavnim programima, nego pre svega o tome kako se osećaju, kakve relacije planiraju da neguju, šta će biti njihovi prioriteti. U prvoj nedelji biće tematskih razgovora, radionica, savetovališnog rada, biće upućeni nastavnici i učenici da u sklopu sopstvene kreativnosti, u zavisnosti od uzrasta deteta, od tipa škole, izaberu teme iz više oblasti za koje smatraju da su za njih prioritetne. U drugoj nedelji meriće se znanja, ali bez ocenjivanja - istakla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

10. Mere protiv nasilja

Vlada Srbije je usvojila novi set prosvetnih zakona koji bi uskoro trebalo da se nađu i pred poslanicima Skupštine Srbije. Kada zažive, omogućiće, između ostalog:

da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine,mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza,pojačan vaspitni rad sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole,mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada,skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak,obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Školski kalendar

1. septembar - početak školske godine

8-12. novembar - jesenji mini raspust za Dan primirja (ne važi za đake u Vojvodini)

23. decembar - 14. januar - zimski raspust za đake u Vojvodini

29. decembar - kraj prvog polugodišta

29. decembar - 21. januar - zimski raspust

15-18. februar - mini raspust za Dan državnosti

22. i 23. mart - proba male mature

28. mart - 3. april - vaskršnji raspust za đake u Vojvodini

27. april - 6. maj - prolećni raspust

31. maj - kraj školske godine za đake 8. razreda i 4. godine srednjih škola

14. jun - kraj godine za sve ostale osnovce

17, 18. i 19. jun - mala matura

21. jun - kraj školske godine za ostale srednjoškolce

28. jun - svečana podela knjižica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    28. avgust 2023 | 08:13

    Bravo!!!!!!!!! I to će da spreči nasilje? Da nije žalosno bilo bi smešno.

  • Dr Anja

    28. avgust 2023 | 09:46

    Ovo su nove smernice ministarke prosvete-psihijatra,doduse,bavi se ona i svojim poslom u 72-goj godini,na tv mala joj primanja!!!Samo se jedno pitam:zar Vojvodina nije Srbija,pa njeni đaci idu ranije na raspust,o čemu se tu radi?!!

  • Lord

    28. avgust 2023 | 09:06

    Kad sam ja isso u skolu,djake sz cuvale tetkice i nastavno osoblje,i bilo je dovoljno.Ovo je sad doslo neko ludo vreme...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA