Vreme čitanja: oko 3 min.

U Srbiji najtoplija noć ovog leta: Zbog ove stvari u jednom gradu živa noćas nije spadala ispod 28°C

Vreme čitanja: oko 3 min.

U jednom delu Srbije bilo je i hladno, pa je tako Sjenica merila 12°C

  • 2
Tropska noć Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Nakon jučerašnjih 39°C i jedan od najtoplijih dana ovog leta, iza nas je i najtoplija noć ovog leta.

Ekstremo visoke temperature merene su noćas širom severne Srbije, a naročito u Beogradu i u delovima Vojvodine i to zahvaljjući fenskom efektu veoma tople košave.

Pojačan jugoistočni vetar dodatno je zagrevao vazduh, pa se tako minimalna tempertatura u Vršcu noćas i jutros nije spustila ispod 28°C, a u Beogradu ispod 25°C.

Pored Vojvodine i Beograda, tropska noć zabeležena je i Podrinju, Podunavlju i u donjem Pomoravlju, ali i na Zlatiboru, tako da se temperatura ni u ovim predelima nije spuštala ispod 20°C.

U ostalim predelima Srbije bilo je ugodnije, pa i priatnije za spavanje, uz temperature od 15 do 19°C, na Kopaoniku 17°C.

U jednom delu Srbije bilo je i hladno, pa je tako Sjenica merila 12°C.

Inače, veoma topla noć iza nas veoma nepovoljno je uticala po sve ljude, a naročito je bila prisutna razdražljivost i nesanica.

Nakon tropske noći, danas protiče još jedan tropski dan i to će biti poslednji u nizu ovog aktelenog toplotnog talasa.

Maksimalna temperatura biće danas od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C. Već ovog podneva temperatura u Beogradu dostiže vrelih 35°C.

Vrlo visoke temperature danas će biti praćene i toplom košavom, fenskog efekta.

Ceo današnji dan proteći će u znaku sunčanog vremena i uz veoma visoke vrednosti UV zračenja.

Kasnije posle podne u brdsko-planisnkim predelima na jugu i jugoistoku Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

I dok će u Srbiji i danas biti sunčano i vrelo, obilne padavine i olujni sistemi sa zapadnog i centralnog Mediterana i sa Alpa uveliko će zahvatiti Sloveniju i Hrvatsku, pred veče i crnogorsko primorje.

Tokom večeri do severozapadnih, zapadnih i jugozapadnih, a tokom noći i do utorka ujutro i do ostalih predela Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Utorak će celoj Srbiji doneti osveženje i kišu sa pljuskovima sa grmljavinom, naročito pred kraj dana i uveče.

Maksimalna temperatura biće od 27 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

S obzirom na to da se u Sloveniji, Hrvatskoj i u Crnoj Gori očekuju vrlo obilne padavine i jake grmljavinske oluje, ponegde i superćelijske, deo ovih sistema doći će i do Srbije. Ono što je zasigurno je da će svežija vazdušna masa dolaskom iznad vrele podloge i atmosfere da uslovi da atmosfera veoma burno odreaguje i da ponegde stvori i jake grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, pri čemu lokalno na manjem prostoru može da padne i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Padavine će biti lokalnog karaktera i veoma će se razlikovati na manjem prostoru, a biće područja gde će zahčađenje proteći u suvom obliku i bez padavina, ali uz pad temperature vazduha.

Da li će biti ili ne superćelijskih oluja poput onih tokom jula, najverovatnije da ne, ali situaciju svakako treba pomno pratiti, jer će određena područja lokalno zahvatiti jače grmljavinske nepogode, koje su potpuno uobičajane pri prekidu toplotnog talasa.

Dakle, u utorak će osveženje "oduvati" toplotni talas sa našeg područja. U sredu pre podne sunčano, a potom sledi novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i promenljivo i svežije vreme zadržalo bi se do petka. Za vikend se vraća sunčano i letnje vreme, uz porast tempertatura na vrednosti do 32°C, ali bez velikih vrućina, tako da će početak septembra proteći u znaku prijatnog letnjeg vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ПСИХОПАТА

    28. avgust 2023 | 15:43

    Не дао Бог никада више такво лето то пржи бре

  • Commodore

    28. avgust 2023 | 15:39

    Da li ću ikada da pročitam da je temperatura bila 40°c? Sve se vrtili 38 ili 39, a asfalt se topi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA