Vreme čitanja: oko 3 min.

Stiže hladan tuš i do Srbije: Na korak smo od promene vremena koja donosi zahlađenje sa padavinama i olujama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drugi dan zaredom temperatura u Srbiji dostiže skoro 40°C

  • 0
Oblaci sve bliži Srbiji Printskrin: 24 sat, Foto: Shutterstock

Nakon jučerašnjih 39°C i današnji dan bio je sunčan i vreo. Sve više nam se približava i zahlađenje, uz jaču promenu vremena sa zapada.

Foto Printskrin/weather2umbrella/meteociel

U toku poslepodneva temperatura širom severozapadne Srbije dostigla je 38°C, a najtoplije je bilo u Vojvodini, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu. U Beogradu je bilo 37°C, a i širom ostalih predela Srbije temperature su bile preko 35°C. Vrlo toplo, uz tempertarure preko 30°C bilo je i na Zlatiboru i na Kopaoniku.

Foto Printskrin/weather2umbrella/meteociel

Inače, jezgro vrele vazdušne mase danas se nalazi iznad našeg područja i prostire se sve do Moldavije i Ukrajine, a hladni front koji se približava sa zapada gura vrelu vazdušnu masu preko našeg područja dalje ka istoku i severoistoku.

Srbija je danas pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i nalazi se u prednjem delu. Nad Srbijom i dalje preovladavaju snažna južna strujanja, uz dotok vrele vazdušne mase, a zajedno sa vrelim vazduhom, stižu i male količine čestica pustinjskog peska iz Sahare.

Zbog izraženog gradijnta vazdušnog pritiska, danas je u Srbiji vetrovito. U košavskom području duva umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima. Košava je veoma toplog karaktera sa fenskim efektom, a zbog nje noćas temperatura u Vršcu nije padala ispod 28°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

I dok je nad Srbijom i dalje vedro i vrelo, snažan ciklon sa centralnog Mediterana doneo je obilne padavine i snažne grmljavinske oluje severnom delu Jadrana, Istri, severoistoku Italije i Sloveniji, a ovi sistemi premeštaju se dalje u južnoj visinskoj struji.

U ovom času hladni front prostire se od Sicilije preko većeg dela Italije, preko severa Jadrana i centralne Evrope do severoistoka.

Oblaci sve bliži Srbiji Printskrin: 24 sat, Foto: Shutterstock

Duž njega ima kiše i pljuskova sa grmljavinom, ali i veoma jakih grmljavinskih oluja. Postoji opasnost i od superćelijskih oluja, a na Jadranu i od morskih pijavica. Na svom putu preko Dalmacije, grmljavinske oluje i obilni pljuskovi zahvatiće tokom noći i Crmu Goru.

Kada je reč o Srbiji, do večeras će ostatati vrelo i potpuno vedro. Jedino se do kraja dana u planinskim predelima na jugozapadu Srbije uz jači razvoj oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Glavnina promene vremena do Srbije stiže noćas i tokom utorka.

Tokom večeri ciklon sa Đenovskog zaliva usloviće naoblačenje prvo u severnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, uz pojavu predfrontalnih lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Ovo naoblačenje tokom noći širiće se i preko ostalih predela Srbije, pa će u u utorak u svim predelima Srbije biti promenljivo oblačno, a nakon vrlog toplog jutra, tokom dana osetno svežije u odnosu na prethodne dane, zbog prodora hladnog fronta. Ponegde se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 27 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

Intenziviranje padavina očekuje se u Srbiji u utorak posle podne i uveče, naročito u južnim, centralnim, jugoistočnim i severoistočnim predelima Srbije. U ovim predelima lokalno se očekuju i jake grmljavinske oluje sa veoma jakom grmljavinom, lokalnom pojavom grada i uz veoma obilne pljuskove, pri čemu u veoma kratkom vremenskom intervalu može da padne i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Srećom, Srbiji ne prete oluje poput onih koje ovih dana pogađaju Evropu, danas i naš region, ali oprez je neophodna, jer dolazak hladnije vazdupne mase može da uslovi da atmosfera oderaguje i znatno burnije, pa na lokalnom nivou može biti vrlosnažnih oluja.

Na rekama u južnim i istočnim predelima Srbije očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od bujičnih poplava na vrlo malim tokovima.

U ovim predelima do poplava može doći i zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Dakle, nakon dugotrajnog toplotnog talasa i temperatura do 39°C, Srbiju konačno očekuje predah od vrućina, ali i opasnost od oluja. a hladni front u potpunosti će od sutra "odvati" vrelo leto sa našeg područja.

Sreda i četvrtak doneće promenljivo vreme, povremeno pljuskove i grmljavinu, ali i svežije vreme. U petak sledi stabilizacija vremena, pa se od vikenda očekuje povratak leta i sunčanog vremena, ali be velikih vrućina i uz temperature oko 30°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA