≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je prošle godine dnevno gubila 127 ljudi: Dobra vest je da smo imali više rođene dece nego 10 zemalja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je rekao ministar Nikola Selaković izdvajanja za decu stalno rastu

  • 0
natalitet Srbija, deca, stanovništvo, porodica Foto-ilustracija: Telegraf, clipartkid.com

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je otvarajući manifestaciju "Dan borbe protiv bele kuge" da se u kolevci dobija svaka nacionalna bitka, a ako se ne dobije u kolevci, da je džaba svaka druga pobeda.

Podsetivši da je u 2022. godini Srbija gubila 127 ljudi dnevno, Selaković je rekao da je to jedan pun avion, ali da o padu aviona svi govore danima, a o problemu bele kuge maltene niko i dodao da je to tako bilo do pre pet godina, kada je Srbija, zahvaljući predsedniku Aleksandru Vučiću uvela nove podsticajne mere za rađanje dece.

Selaković je naveo na manifestaciji koja se održava 11. put u Smoljincu, da država nikada nije pokazivala toliku brigu prema onima koji žele da rađaju i onima koji žele da stvaraju nove živote. Istakao je da danas žena koja rodi prvo dete u roku od 35 do 40 dana od države dobija 366.000 dinara.

On je podsetio i na mere za drugo, treće i četvrto dete. Selaković je objasnio da mere za treće i četvrto dete prvi put nisu jednokratne, dvogodišnje, jednogodišnje, već se novčana sredstva isplaćuju 10 godina.

Kako je rekao ta izdvajanja stalno rastu, kako raste i prosečna zarada u Srbiji.

Ministar je podsetio da je počelo sa 150 evra mesečno odnosno 18.000 evra za 10 godina, a po poslednjem nivelisanju tih primanja iznos je sada skoro 210 evra mesečno. Selaković je izjavio da kada majka rodi i treće i četvrto dete u razmaku od dve godine pomoć iznosi blizu 35.000 evra u periodu od 12 godina, što, kako je naveo, može da bude rata za stan, dobar traktor za onoga ko živi na selu, za započinjanje posla, ali i da se taj novac može uplaćivati u privatni penzioni fond ili čuvati za školovanje deteta.

Ministar je dodao da u poslednjih godinu i po dana, država pomaže mlade majke i očeve sa 20.000 evra koji nemaju svoj stan ili svoju kuću, kako bi mogli da započnu da reše taj problem. Selaković je ukazao da je Srbija prošle godine bila jedina zemlja od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije i Grčke u kojoj je rođeno više dece nego 2021. godine. On je rekao i da je u prvih šest meseci ove godine ima više rođenih, nego prošle godine.

Ministar je zaključio da je ovo teška bitka, da mora se istraje u njoj i kao najvažnije naveo da bude više ljubavi u nama, jer ako bude više ljubavi, biće i više dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA