Vreme čitanja: oko 2 min.

Jurcao je na auto-trkama, a briljirao i u dizajnu: Dekica iz Sombora upisan u legendu automobilizma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni slikar Sava Stojkov svojevremeno je, kao pretpostavljeni, u Stipanu prepoznao talenat dizajnera

  • 0
Stipe Kolar Printskrin: RTV

Zanat dobrog firmopisca podrazumevao je ne samo volju, upornost i predanost poslu, već i svojevrsnu majstorsku i umetničku crtu, naravno, sve to u jednoj ličnosti. Sigurna ruka za volanom jednako i sa olovkom i idejom, to je ono što bi najkraće opisalo krepkog Somborca Stipana Kolara, već duboko zašlog u devetu deceniju.

Neobično talentovan za slikanje jednako i za dizajniranje, po struci firmopisac, a u duši strastveni vozač auto-moto relija, osamdesetosmogodišnji Somborac u svojoj mini radionici čuva brojne autorske plakate i idejna rešenja, kao i vitrinu prebogatu peharima sa šampionata širom bivše Jugoslavije, piše RTV.rs

"Počeo sam sa fićom, potom sam vozio 'fiat 850 specijal', pa 'fiat 128 sport'. Vozio sam Una i otprilike po 4-5 godina sam vozio isti, pa promenio auto po svojim mogućnostima i to mi je činilo veliko zadovoljstvo. Taj pehar je osvojen na reliju u Novom Sadu, vožnja na Crveni Čot, vozilo se i to je bio moj vrhunac karijere. Prvenstvo Jugoslavije je održano u Somboru i tu sam učestvovao ne kao učesnik vozač već kao dizajner, pa sam napravio plakatu i ta plakata je ostala kao uspomena na to da se ovakvo takmičenje desilo u Somboru", kaže Kolar.

Čuveni slikar Sava Stojkov svojevremeno je, kao pretpostavljeni, u Stipanu prepoznao talenat dizajnera.

"Video je da imam volju i strast za poslom, da me oduševljava. Počev od samog zanata i tajni kako da radim, mnogo toga sam od njega preuzeo, učio i bili smo zaista jako dobri", kaže Kolar.

Iz male kućne radionice je započela višedecenijska umetnička izrada brojnih, najviše auto-moto plakata, kao i zaštitnih znakova, loga i sve to na mašini koju je sa prijateljom ručno izradio.

"Otišli smo u Zagreb i kopirali takvu jednu mašinu, jer je moj prijatelj bio veoma vešt i uz pomoć majstora smo je napravili. Iako jednostavno izgleda, na njoj se mogu napraviti odlične stvari", ističe on.

Kolar je izlagao širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu, mnogo puta nagrađen prvim nagradama, a neka od njegovih idejnih rešenja, poput loga Gradskog muzeja u Somboru i loga omladinskog lista "Pokret", i danas se koriste.

(Telegraf.rs)

Video: Borković: Presrećan sam ishodom ovog trkačkog vikenda, ali i celim šampionatom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA