Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan kraj Srbije vrvi od Groznice Zapadnog Nila, na udaru i prestonica: U dve regije broj obolelih dvocifren

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica

  • 1
Komarac Foto: Pixabay

U Srbiji je ove sezone od virusa Zapadnog Nila obolelo 57 građana, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe su sa teritorije Južnobačkog (16), Grada Beograda (15), Zapadnobačkog (7), Sremskog (5), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Severnobanatskog (1), Nišavskog okruga (1), a jedan pacijent je doputovao iz Nemačke, piše Politika.

Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola (54 odsto), dok je prosečna starost obolelih 64,5 godina. Većina do sada registrovanih slučajeva ima neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju. Takođe, kod 72 odsto obolelih uočen je neki od komorbiditeta (najčešće dijabetes i hipertenzija).

U sezoni nadzora 2023. godine, do 23. avgusta u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je 229 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u ljudskoj populaciji, i to u Italiji (135 slučajeva), Grčkoj (58), Francuskoj (13), Mađarskoj (11), Rumuniji (9), Nemačkoj (2) i Španiji (1). Registrovano je i 17 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom bolešću u Grčkoj (8), Italiji (6) i Rumuniji (3).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa je vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije ove groznice uobičajeno traje od juna do novembra.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila preporučuje se primena mera lične zaštite i to upotreba preparata za zaštitu od uboda komaraca na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

Treba izbegavati boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru i staviti zaštitnu mrežu protiv komaraca na prozore, vrata i oko kreveta. Po mogućstvu treba boraviti u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Preporuka je i da se uklone odbačene gume i drugi predmeti koji mogu da prikupljaju vodu.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije. Ukoliko neko primeti bilo kakve simptome koji su kompatibilni sa neuroinvazivnim oblikom bolesti, odmah se treba javiti izabranom lekaru.

Infekcija je zvanično prvi put registrovana kod nas krajem jula 2012. godine i do 2022. godine je registrovano 1.296 slučajeva groznice Zapadnog Nila. Zabeleženo je i 126 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od ove groznice.

Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 80 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Trik za teranje komaraca - potrebna vam je samo jedna voćka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    30. avgust 2023 | 13:49

    Zašto niko ne pominje lokalne samouprave i efikasno suzbijanje larvi komaraca, kao i odraslih komaraca....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA