Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nacionalna bitka se dobija kolevkama" Meštani Smoljinca to pokazuju posebnom manifestacijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i prethodnih godina "Dan borbe protiv bele kuge" svojim prisustvom podržavaju mnoge javne ličnosti

  • 0
natalitet Srbija, deca, stanovništvo, porodica Foto-ilustracija: Telegraf, clipartkid.com

U selu Smoljinac u opštini Malo Crniće, nedaleko od Požarevca, održana je jedanaesta manifestacija "Dan borbe protiv bele kuge" u porti tamošnje crkve "Svetih petozarnih mučenika". Ovaj jednodnevni događaj održava se uz blagoslov manastira Hilandar i podršku opštine Malo Crniće.

Manifestaciju je otvorio Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, podsetivši da je u 2022. godini Srbija gubila 127 ljudi dnevno.

To je jedan pun avion, ali o padu aviona svi govore danima, a o problemu bele kuge maltene niko. U kolevci se dobija svaka naša nacionalna bitka, ako je ne dobijemo kolevkama, džaba nam svaka druga pobeda, rekao je Selaković, piše Politika.

"Danas majka koja rodi prvo dete, u roku od 35 do 40 dana od države dobija 366.000 dinara. Imamo meru i za drugo, treće i četvrto dete za narednih deset godina i ta izdvajanja stalno rastu", poručio je ministar potencirajući da poslednjih godinu i po dana država daje do 20.000 evra mladim roditeljima koji nemaju svoj stan ili kuću kako bi obezbedili krov nad glavom.

Na ovogodišnjoj manifestaciji šesnaest žena iz opštine Malo Crniće koje su u poslednje dve godine rodile treće i svako naredno dete, nagrađeno je "blagodarnicom", priznanjem koje je blagoslovio Hilandar, a dodelili organizatori iz Smoljinca.

Reč je o nekoj vrsti preteče ordena koji će naredne godine dodeliti ovaj manastir majkama iz malocrnićke opštine koje u 2023. godini na svet donesu treće i svako naredno dete, najavio je Miloš Stojković, poverenik Hilandara koji je prisustvovao ovoj manifestaciji.

U ime eparhije braničevske prisustvovao je vladika Ignatije Midić, a učestvovali su i predstavnici udruženja "Kolevka je najveće prostranstvo" i "Kartica tri plus".

Kao i prethodnih godina "Dan borbe protiv bele kuge" svojim prisustvom podržavaju mnoge javne ličnosti. Ovog puta u Smoljinac su došli glumci Žarko Stepanov i Srđan Ivanović, muzičari Renato Henc i Saša Kovač.

Celodnevni program odvijao se pred brojnim meštanima Smoljinca i ostalih naselja u Malom Crniću i okolnim opštinama Braničevskog okruga. Za najmlađe je održan maskenbal uz mađioničarske trikove i radionicu kaligrafije.

Nastupili su brojni folklorni ansambli, kao i hor "Magični ljiljani" iz Požarevca. Održana je i izložba oldtajmera - traktora i automobila, a u delu programa koji promoviše sport za decu i mlade nastupali su podmlaci fudbalskih klubova iz Požarevca i Smoljinca.

Od samog početka ova manifestacija ima cilj da upozori javnost na problem pada nataliteta, a poseban akcenat je na podršci brojnih javnih ličnosti koje svojim autoritetom šalju poruke široj javnosti, ali i nadležnima, uz apel da se problem "bele kuge" pozicionira među državne prioritete.

Tako su do sada ovu manifestaciju podržavali, između ostalih, iguman manastira Hilandar, Metodije, princ Aleksandar Karađorđević, glumci Milorad Mandić Manda, Voja Brajović, Radoš Bajić, Anđelka Prpić, zatim Raša Popov, Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Dušan Kovačević i mnogi drugi istaknuti umetnici, pesnici, profesori, kao i udruženja i ustanove.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je padao broj stanovnika od 1991. do danas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA