Vreme čitanja: oko 2 min.

Nivo naše najveće reke narednih dana u jednom delu toka porašće i za tri metra: Prete li poplave?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prethodnih dana širom Srbije bilo je intenzivnih grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova, pa je i u tim predelima lokalno bilo urbanih poplava

  • 1
Novi Sad Dunav vodostaj plaža sprudovi leto Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Period obilnih padavina je iza nas, tako da nas narednih dana očekuje stabilno i suvo vreme.

Ipak, zbog veoma obilnih padavina u slivu Dunava, narednih dana ova evropska, ali i naša reka zabeležiće drasrtičan rast.

U gornjem toku Dunava kroz Srbiju, Dunav će narednih dana zabeležiti porast od skoro tri metara, a nešto nizvodno za oko dva metra.

To je ogroman porast vodostaja velike reke za pet dana, ali dobra vest je da nivo Dunava u prethodnom periodu imao nizak vodostaj, tako da će rečno korito bez problema prihvatiti veću količinu vode i neće biti opasnosti ni od redovne odbrane od poplava, niti dostizanja kritičnih vrednosti, a naročito ne od poplava.

U srednjem delu toka nivo vodostoja biće u znatno manjem porastu.

Kada je reč o Savi, vodostaj je dosta nizak u gornjem toku kroz Srbiju, dok je u donjem srednje-nizak i beležiće narednih 5 dana manji porast, naročito kod Beograda, gde će u narednih 5 dana vodostaj biti u porastu za više od 30 centimetara, ali će vodostaj za više od dva i po metra biti manji od dostizanja kritičnih vrednosti.

Nivo ostalih reka u Srbiji biće nizak i u narednom periodu bez bitnijih promena.

Inače, u prethodnom periodu probem sa vodostojima bilo je na manjim rekama na istoku Srbije, gde je zbog intenzvinih pljuskova bilo bujičnih poplava ili poplava zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode. Na području severoistoka Srbije, dela Podunavlja kroz Braničevski okrug, na jugoistoku Banata i u delovima Braničeva i Homolja palo je lokalno i preko 160 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Prethodnih dana širom Srbije bilo je intenzivnih grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova, pa je i u tim predelima lokalno bilo urbanih poplava (poplava zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode)

Dobra vest je da u narednih desetak dana po prognozama nema obilnih padavina, niti će biti bitnijeg promena vodostaja reka, tako da na području Srbije nema opasnost od izlivanja reka i poplava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbi

    31. avgust 2023 | 14:36

    Ako nasu najvecu reku uvek mora da prati "super celijska" oluja, a obzirom da ih konstantno najavljujete, onda bas i nismo bezbedni od poplava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA