Vreme čitanja: oko 2 min.

I u srpskim sredinama na KiM počela nova školska godina, u tri opštine na severu neuobičajne okolnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarsvo prosvete Republike Srbije predložilo je smernice da se organizuju radionice

  • 0
Početak školske godine Kosovo i Metohija Foto: Kosovo online

Na Kosovu i Metohiji, kao i u celoj našoj zemlji, danas je zvanično počela nova školska godina za više od 15.000 učenika, piše Tanjug.

U srpskim sredinama u našoj južnoj pokrajini ima ukupno 100 škola koje rade po obrazovnom sistemu Republike Srbije.

U tri opštine na severu KiM - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nova školska godina započela je u neuobičajenim okolnostima, zbog upada pripadnika specijalne policije tzv. Kosova u zgrade opština koje se nalaze pored osnovnih škola i prisustva vojnika Kfora, a đaci se polako pripremaju na novonastalu situaciju.

"Moj zadatak ovde je da podržim i nastavnike i učenike, da obiđem sve njih i osnovne škole, da te čudne okolnosti na neki način prebrodimo koliko je to moguće i da ta podrška bude na taj način da bar iole malo osete da smo svi zajedno u ovoj situaciji i da utičem na to da bezbednost u školi bude podignuta na najviši nivo“, izjavio je za Tanjug načelnik školske uprave na KiM Ivan Zaporožac, tokom obilska OŠ „Vuk Karadžić" u Zvečanu.

"Ono o čemu sam razgovarao sa direktorima škola koji se nalaze u ovim okolnostima je da svi u školi budu uključeni, od pomoćnih radnika preko nastavnog osoblja, vannastavnog osoblja dok traje nastava i da obezbede bezbednost učenika. Naš zadatak će biti da u školskim dvorištima i u samim školama budu pojačana dežurstva, da učenici apsolutno budu bezbedni, da nastavnici rade svoj posao i nadam se da će sve proteći onako kako treba", rekao je on.

Nakon masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu doneta je odluka da se na teritoriji cele zemlje pojača bezbednost u svim školama.

"To na teritoriji Kosova i Metohije zbog političko-bezbedonosnih okolnosti ne važi. Mi imamo svoje radnike, pomoćne radnike i moraćemo njih da uključimo koliko god je to moguće. To su kuriri, domari, sami nastavnici", kaže Zaporožac.

Napomenuo je da ova školska godina počinje na jedan drugačiji način.

"Zbog cele te naše nesreće (masovno ubistvo) u čitavoj našoj državi prethodna školska godina završena je pre nego što je to predviđeno kalendarom Ministarstva prosvete i ovu školsku godinu počinjemo na jedan drugačiji način u čitavoj Srbiji", rekao je Zaporožac.

Prema njegovim rečima, prvi dan će biti, pošto je petak, upoznavanje sa planom i programom i godišnjim planom škole, a sledeće dve nedelje će biti apsolutno posvećene toj situaciji.

Ministarsvo prosvete Republike Srbije predložilo je smernice da se organizuju radionice.

"Te radionice će biti usmerene ka tome da se poboljšaju međusobni odnosi u školi, da se prepoznaju neki problemi koji možda tište i učenike i nastavnike i da se preduprede neke stvari koje bi možda mogle u budućnosti da nam na neki način izazovu te neke stvari koje nisu poželjne u školama. Naš zadatak je da svi zajedno u školi, čitav tim školski, a škola ima više timova, nastavničko veće, pedagoško-psihološka služba osmisle te radionice i rade sa učenicima naredne dve nedelje", rekao je Zaporožac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA