Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana svečanost povodom završetka školovanja 50. klase učenika Srednje stručne vojne škole

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čestitajući završetak školovanja, načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ kapetan bojnog broda Srđan Miljković najmlađim vodnicima Vojske Srbije poželeo je da svoje obaveze izvršavaju časno, dosledno i odgovorno

  • 1
Vojska Srbije, 50. klasna Foto: Ministarstvo odbrane

Svečanost povodom završetka školovanja učenika 50. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ i promocije u prve podoficirske činove održana je danas na Vojnoj akademiji.

Tim povodom, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić uručio je nagrade najuspešnijim učenicima.

Obraćajući se najmlađim vodnicima Vojske Srbije, državni sekretar Jelić istakao je da je srpski podoficir uvek časno obavljao svoje profesionalne dužnosti te podsetio na istorijat podoficirske škole u srpskoj vojsci.

- Danas Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara“, kao deo srednjeg vojnog školstva, prolazi kroz temeljne reforme koje imaju cilj da profilišu moderan, efikasan i funkcionalan sistem vojnog obrazovanja, koji će odgovoriti potrebama i zadacima Vojske Srbije. Razvoj vojnog visokoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja usko je povezan sa razvojem države, tehnološkim mogućnostima i odbrambenim zahtevima modernog doba te danas možemo sa ponosom reći da kao škola doprinosimo osavremenjavanju srpske vojske i uspostavljanju statusa Vojske Srbije kao jedne od najcenjenijih među državnim institucijama. U vreme kada je nastala ova škola, vojska, oficirski i podoficirski kor su bili nosioci nacionalne ideje i promoteri srpske državnosti, a danas je Vojska Srbije najpozvanija da tu državnost i njen identitet sačuva, u skladu sa zadacima i misijama za koje je projektovana - rekao je državni sekretar Jelić.

On je naglasio da Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" daje odgovoran i stručan podoficirski kadar.

- Generacija koja je u stroju ispred nas će posle ovog svečanog čina, unapređenja u prvi podoficirski čin, preuzeti dužnosti u našoj vojsci sa ciljem čuvanja i zaštite naše domovine. Ponosno možemo reći da su spremni da odgovore na svaki izazov ili zadatak koji se nađe ispred njih - rekao je državni sekretar Jelić i istakao da su učenici tokom školovanja postigli zavidne uspehe te da deo njih školovanje nastavlja na Vojnoj akademiji.

On je najmlađim podoficirima Vojske Srbije poručio da od danas svaka njihova vežba na određenom sredstvu postaje realni zadatak.

- Od vašeg znanja, veštine i osposobljenosti u određenoj situaciji zavisiće život vaših kolega. Odabrali ste častan i težak vojnički poziv i nastojte da na tom putu istrajete, jer ste vi ponos otadžbine i Vojske Srbije. Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" je omogućila da iz nje ponesete vojno i tehničko obrazovanje, a najviše snage je uložila da od vas stvori dobre ljude. Ovu školu smatrajte vašom drugom kućom, jer ste u njoj za kratko vreme sazreli i odrasli. U budućem radu i usavršavanju želim vam mnogo sreće i uspeha - poručio je državni sekretar.

Čestitajući završetak školovanja, načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ kapetan bojnog broda Srđan Miljković najmlađim vodnicima Vojske Srbije poželeo je da svoje obaveze izvršavaju časno, dosledno i odgovorno.

- Znanje i veštine koje ste stekli tokom školovanja nesebično prenosite na svoje mlađe kolege i vojnike, usavršavajte stečena znanja. Učite od starijih i iskusnijih, slušajte svoje pretpostavljene i budite im oslonac i podrška. Budite kolegijalni i posvećeni jedinici, jačajte svoje kolektive. Želim vam da ostvarite svoje profesionalne ciljeve – rekao je kapetan bojnog broda Miljković.

Prvi u rangu 50. klase Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara" je vodnik Filip Marković (4,65), sa smera Jedinice za elektronska dejstva, drugi u rangu je vodnik Ivan Mucha (4,59), sa smera Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, dok je treća u rangu vodnik Julijana Dačković (4,54), sa smera Ratno vazduhopplostvo i protivvazduhoplovna odbrana.

Najuspešniji u 50. klasi, vodnik Marković zahvalio je starešinama, profesorima i roditeljima na podršci koju su im pružali tokom protekle četiri godine.

- Današnji dan nije samo kraj našeg školovanja, već početak usavršavanja nas kao podoficira Vojske Srbije, kao starešina, a prvenstveno kao časnih ljudi, jer nema časnijeg poziva od ovog kojim ćemo se mi baviti, a to je služenje svom narodu i svojoj otadžbini. Kroz školovanje smo naučili mnogo toga, imali uspone i padove, ali smo svi zajedno težili današnjem danu. Međusobno smo pomagali jedni drugima, podržavali se i bodrili. Danas stojimo ovde, ponosni, jer smo ostvarili naš cilj – rekao je vodnik Marković.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije brigadni general Predrag Kraljević, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Vojne akademije vanr. prof. dr Srđan Blagojević, glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Nenad Stević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obavezno

    2. septembar 2023 | 09:38

    Uvesti obavezan vojni rok za sve muškarce i žene u Srbiji, BIH i R. Srpskoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA