Vreme čitanja: oko 4 min.

Održana treća "Letnja škola krivičnog prava za studente"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Program koji se održao od od 28. avgusta do 1. septembra 2023. godine na Staroj planini, podstiče buduće pravne stručnjake i lidere u Srbiji da razmotre svoje karijere u krivičnom pravosuđu i da pokažu izvodljivost borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih složenih krivičnih dela

  • 0
Letnja škola krivičnog prava za studente Foto: Privatna arhiva

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Biro Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) i Kancelarija za međunarodnu pomoć, usavršavanje i profesionalnu obuku u pravosuđu (OPDAT) bili su domaćini treće po redu "Letnje škole krivičnog prava za studente", za 20 studenata sa pet pravnih fakulteta u Srbiji - Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš i Kragujevac.

Program koji se održao od od 28. avgusta do 1. septembra 2023. godine na Staroj planini, podstiče buduće pravne stručnjake i lidere u Srbiji da razmotre svoje karijere u krivičnom pravosuđu i da pokažu izvodljivost borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih složenih krivičnih dela.

Učesnici škole koji su govorili o svojim iskustvima su srpski tužioci, sudije , advokati, predstavnici nevladinih organizacija i predstavnici policije, kao i Stalni pravni savetnik Dejvid Ris Dženings (David Reese Jennings), sudija Višeg suda Dejvid Kinan (David Keenan ) iz države Vašington, penzionisani specijalni agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Sprol (Robert Sproull) i FBI specijalni agent Koj Dejvis (Coy Davis).

Predavači su razgovarali o svojim karijerama, izazovima, frustracijama i trijumfima tokom godina javne službe. Prezentacije su bile fokusirane na važnost sudske i tužilačke nezavisnosti. Viši pravni savetnik OPDAT-a Ivanka Olenik osmislila je program, uključujući vežbe javnog nastupa, izlaganje studentskih prezentacija i vežbe simulacije suđenja. Od 2021. godine kroz ovaj program prošlo je ukupno 60 učesnika.

Letnja škola krivičnog prava za studente Foto: Privatna arhiva

Sudija Višeg suda Dejvid Kinan je već drugu godinu zaredom gostujući predavač na "Letnjoj školi krivičnog prava". Kinan je istakao da je impresioniran koliko su srpski studenti radoznali u pogledu razvoja građanskih prava i pristupa pravdi u sudovima SAD-a i njihovim nadanjima u sličan napredak u srpskim sudovima.

"S tim u vezi, mnogi studenti su izrazili interesovanje da svoje pravno obrazovanje koriste u politici i diplomatiji, a ne da se obavezno bave pravom, a američki predavači su raspravljali o vrednosti diplome prava u zagovaranju promena u mnogim okruženjima" rekao je Kinan.

Robert Sproul, penzionisani specijalni agent glavnog inspektora i bivši specijalni agent Federalnog biroa za istrage (FBI), primetio je da su srpski studenti prava pokazali veliki entuzijazam za svoje studije, a studenti su postavljali promišljena i pronicljiva pitanja celom predavačkom timu.

"Mnogi studenti bili iznenađeni kada su saznali da FBI i drugi američki federalni specijalni agenti rutinski blisko sarađuju sa američkim tužiocima tokom svih faza istrage kako bi se uključilo i suđenje optuženom", rekao je on.

Bojana Savović, tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu istakla je da će "Letnja skola krivičnog prava" biti od pomoći studentima jer im pruža neophodna praktična znanja i veštine, koje će im biti potrebna u budućem radu.

Letnja škola krivičnog prava za studente Foto: Privatna arhiva

"Takođe, pruža im mogućnost da od iskusnih praktičara, sudija, tužioca, advokata, aktivista, čuju sve prednosti i izazove sa kojima se susreću svaki dan u praksi i nadam se da ce im ta znanja i iskustva pomoći da izaberu najbolju profesiju za sebe", izjavila je Savović.

Ana Stamenić, sudija Višeg suda u Novom Sadu, predsednica Posebnog odeljenje za suzbijanje korupcije, ističe da je ovaj program odlična profesionalna orijentacija za studente završnih godina prava.

"Studenti su u prilici da od sudija, tužilaca, policajaca, advokata, pravnika u civilnom sektoru dobijaju neposredne savete i smernice za budući odabir zanimanja. Osim predstavljanja karijera, predavači studentima približavaju sve izazove sa kojima se susreću u radu. Neposrednost i mogućnost da studenti dobiju celokupnu sliku o odgovornosti i značaju pravosudnih funkcija u društvu, doprinosi lakšoj odluci o budućem zanimanju. Osim toga, studenti imaju priliku da se stave na poziciju sudije, tužioca, branioca u simulaciji suđenja, te da u „cipelama” donosioca odluka osete svu lepotu i svrhu pravednog krivičnog postupka" kaže Stamenić.

Letnja škola krivičnog prava za studente Foto: Privatna arhiva

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu ističe da je nakon trogodišnjeg iskustva sa "Letnjom školom krivičnog prava", siguran da je ovo jedan od najkorisnijih stručnih programa koje bi trebalo uključiti i u kurikulume ovdašnjih pravnih fakulteta.

"Polaznici Letnje škole krivičnog prava imaju privilegiju koju mi u njihovom uzrastu nismo imali. Pre nego što se opredele za pravnička zanimanja u prilici su da od vodećih profesionalaca u različitim oblastima saznaju šta stvarno znači biti sudija, tužilac, advokat ili NVO aktivista. Tokom nedelje druženja i otvorenih razgovora omogućeno im je da uz pomoć iskusnijih kolega progovore o sopstvenim diliemama i dobiju odgovore na pitanja o kojima se na fakultetima ne uči. Uveren sam da će na taj način broj onih koji će zavedeni pogrešnim utiscima zalutati u buduće profesije, biti daleko manji nego sto je to slučaj kod pripadnika moje generacije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA