Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorija, tolerancija, razumevanje: Srpski profesori dobili priliku za dragocenu edukaciju u Američkom kutku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavnici iz više od 15 gradova primeniće novo znanje u radu sa svojih 7.000 učenika

  • 1

Predstavnici međunarodne organizacije "Suočavanje s istorijom" ("Facing History and Ourselves") danas su otpočeli trodnevni skup "Posle rata: istorija i sećanje - Istraživanje inovativnih modela za istoriju i građansko obrazovanje u 21. veku", niz predavanja namenjenih profesorima društvenih nauka, osnovnih i srednjih škola u našoj zemlji.

Ekipa "Telegrafa" posetila je Američki kutak u Domu omladine Beograda i prisustvovala početku ovog važnog edukativnog skupa.

Nastavnici iz više od 15 gradova primeniće novo znanje u radu sa svojih 7.000 učenika.

Teme su - izučavanje istorije i građanskog vaspitanja na jedan drugačiji način, uključujući važna pitanja etike, empatije, ali i kritičkog razmišljanja i društveno-odgovornog ponašanja.

Dimitrij Anselme iz organizacije "Suočavanje s istorijom" objasnio nam je kako ovaj metod funkcioniše u SAD, ali i drugim državama sveta u kojima se sprovodi, kao i o čemu će govoriti sa srpskim nastavnicima sa kolegom Fabensonom Frišom.

"Prvenstveno nam je cilj da ostvarimo dijalog s nastavnicima u Srbiji. Naša organizacija radi na učenju o Holokaustu, a ja sam veoma zainteresovan kako nastavnici u Srbiji predaju ovaj posebni deo istorije i na koji način prave veze između istorije tada i danas. Naša misija u organizaciji je da radimo sa đacima i pomognemo im da se bore sa mržnjom", kazao je.

"Kada u organizaciji predajemo istoriju mi zapravo podstičemo učenike da razmišljaju o sebi. To, nažalost, nije uobičajen način kako nastavnici istorije počinju s predavanjem ovog predmeta. Tako da ćemo sad raditi neke aktivnosti koje će dati primer nastavnicima kako može da se obradi ovo polje istorije. Imaćemo i sesije na temu kako koristiti originalne dokumente. Na primer, koristeći svedočenja preživelih Holokausta. To istoriju čini pristupačnijom jer se ne svodi na udžbenike i na jedan određeni broj podataka", ispričao je naš sagovornik.

Interesuje ga, dodaje, i kako naši profesori predaju građansko vaspitanje.

"Želimo da saznamo kako nastavnici pomažu mladim ljudima da razumeju inkluziju i različitost, a sve u cilju da bismo promovisali toleranciju".

On je dodao i da je reč o pravoj kulturnoj razmeni iskustava i praktičnog znanja.

"Znam dobro istoriju u vašoj oblasti, mada nisam profesor, ali ovo je prilika da budemo u dijalogu i da učimo jedni od drugih", zaključio je.

Fokus je, dakle, na periodu istorije Drugog svetskog rata, kao i na građanskom vaspitanju, a građanski ratovi u SFRJ nisu u agendi.

Otvaranju panela je prisustvovala i Holi Zardus, ataše za kulturu američke ambasade.

Kako je kazala veoma su ponosni što se ovaj program održava u Beogradu, jer je to prilika za povezivanje predavača. Obrazovanje je, dodaje, prioritet za ambasadu.

"I sama sam bila nastavnik i znam koliko je dobro kada imate tako dobre instruktore koji će da utiču na nastavnike da uče decu sa strašću i tako da ohrabre učenike da Srbiju učine jačom", kazala je Zardus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA