≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Roditelji svima glasno kažu da smo budući oficiri Srbije": Vojna akademija iznedrila još jednu generaciju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kadeti su veoma nestrpljivi i željno iščekuju subotu, kada će zajedno sa svojim klasićima baciti šapke put neba

  • 0

Banjicom odjekuje "Bože pravde". U toku su pripreme na Vojnoj akademiji za promociju oficira u jeku. U subotu će put neba poleteti čak 175 šapki kadeta koji će završiti Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije. Među njima je i 10 kadeta OS BiH i dva kadeta školovana za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ispred Doma Narodne skupštine 9. septembra u 11 časova održaće se svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije, a svoje prve činove okačiće kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, a najbolji u rangu dobiće i oficirske sablje. Događaju će prisustvovati državni i vojni vrh Republike Srbije.

- Drugi red dižite glavu ne gledajte dole, prvi red ispravi se... ti u trećem redu namesti šapku - odzvanja akademijom zajedno sa koracima mladih kadeta koji se vredno pripremaju za najveći događaj u njihovim životima.

Vojska Srbije nastavlja tradiciju promovisanja najmlađih oficira, a ova svečanost pokazala se veoma značajnom kako za građane Srbije, tako i za vojsku. Na ceremoniji će učestovovati i avijacija Vojske Srbije, orkestri i umetnički ansambli Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Među publikom, koja je svake godine sve veća, nalaziće se i ponosne porodice promovisanih oficira koje će svojim najmilijima

pružiti podršku.

Ekipa Telegrafa posetila je jednu od proba na Vojnoj Akademiji, na kojoj su pripreme za ovaj svečani događaj u jeku.

Dobrodošlicu nam je poželeo prodekan za nastavu Vojne akademije pukovnik docent doktor Aleksandar Bukvić, koji je izjavio da ove godine Vojnu akademiju završava znatno veći broj oficira u odnosu na prethodnu.

- Događaj će se održati ispred Doma Narodne skupštine u subotu 9. spetembra 2023. godine - kazao nam je pukovnik Bukvić.

Pukovnik Bukvić je istakao i to da ova generacija nosi svoj pečat u jedinice Vojske Srbije i da će stečeno znanje, uz dalje lično usavršavanje, uspeti da prenesu mladim vojnicima.

- Ova generacija odiše mladošću, aktivnošću i motivisanošću, ono što je sigurno je da su kao generacija ostavili zapažen trag u Vojnoj akademiji - rekao je.

Naš sagovornik iskoristio je priliku i da pozove sve mlade momke i devojke koji gaje ljubav prema uniformi, ali i školarce da konkurišu za mesta na Vojnoj akademiji i u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi "1300 kaplara".

- Mi smo otvorena ustanova sa te strane i nadamo se velikom broju kandidata za Vojnu akademiju. Već negde u februaru biće raspisan kokurs za akademiju, ali i Vojnoj gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu "1300 kaplara".

Pored obrazovnog dela koji je sastavljen od teorijskog i praktičnog, Vojna akademija posebnu pažnju posvećuje vojničkom životu, radu i vaspitanju naših kadeta, kako pukovnik kaže, to je ono što nas razlikuje od mnogih drugih fakulteta.

- Ovde su kadeti upućeni jedni na druge i jedni drugima pomažu da lakše i jednostavnije savladaju sve nedaće koje stoje pred njima - zaključuje naš sagovornik.

Nakon prijatne dobrodošlice, naša ekipa dobila je priliku da porazgovara i sa kadetima koji su nam otkrili kako teku pripreme, ali i da su veoma nestrpljivi i da željno iščekuju subotu, kada će zajedno sa svojim klasićima baciti šapke put neba.

- Pripreme teku odlično, svi smo jako motivisani i uzbuđeni, jedva čekamo taj dan, ta promocija je kruna našeg školovanja i do nje je ostalo još samo 6 dana - kazala nam je kadet Aleksandra Aksentijević i dodala da svi spremno izlaze na postrojavanje kako bi što bolje uvežbali protokol za promociju.

Kadet 144. klase Vojne akademije, smer pešadija,  Nikola Urošević o Vojnoj akademiji sanjao je još kao dečak posmatravši svog komšiju koji je bio vojnik.

- Imao sam jednog komšiju koji je bio vojnik, uvek sam se ugledao na njega, pa sam tako 2015. godine uspeo da upišem Vojnu gimnaziju, a posle četiri godine i Vojnu akademiju, smer menadžment odbrane modul pešadija - kazao je naš sagovornik koji je takođe uzbuđen zbog nadolazeće svečanosti.

- Nakon četiri godine završili smo i Vojnu akademiju i sada čekamo još šest dana da bacimo šapku u vis i da poletimo u neke naše druge snove koje smo sanjali sve ovo vreme.

Kako ističu, Vojna akademija je i za njih, ali i za sve ostale kadete shvaćena kao životna škola, pa je i pored obrazovnog dela,  postala način njihovog života.

- Mogu reći da je bilo jako izazovno, ali jako lepo i sigurno bih opet sve to ponovila - rekla  je Aleksandra.

Aksentijevićeva nam je otkrila i da su joj na Akademiji najteže pala terenska obuka, jer su same po sebi zahtevne, ali da je uspela da sve to savlada.

- Teško je i fizički, a treba i spremiti sve ispite, ali evo sve je gotovo sada - kazala je uz osmeh naša sagovornica.

Još jedan od mnogih benefita studiranja na akademiji za ove mlade ljude je i sticanje prijatelja za ceo život, sa kojima, kako Nikola kaže, dele i dobro i zlo.

- Svi smo tu jedni za druge i zajedno smo išli do našeg cilja, odnosno do oficirske rozete.

Osim što su ponosi na sami sebe, jer su marljivim radom i velikim zalaganjem uspeli da ostvare svoje želje, njima se diče i njihovi roditelji koji sa ponosom izgovaraju imena svoje dece.

- Veoma su ponosni na nas, pogotovo zato što smo i mi ovde postali jedna velika porodica, tako da naši roditelji su ponosni na sve nas zajedno i jako su uzbuđeni i svima veoma jasno i glasno govore da smo mi budući oficiri naše Zemlje - ističe Aleksandra.

Nakon uspešno završenog školovanja mladi kadeti pozvali su sve koji razmišljaju da konkurišu za Vojnu akademiju, da je njihov izbor pravi i da zasigurno neće pogrešiti.

- Ovo je zaista jedno prelepo iskustvo, za ovih osam godina koliko sam u sistemu vojnog obrazovanja pored prijateljstva i širokog spektra znanja, stekao sam i mnoštvo vrlina, što životnih što oficirskih - zaključio je Nikola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA