Vreme čitanja: oko 2 min.

Kisić na Kongresu u Kairu: Srbija je na putu ka boljoj demografskoj budućnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kisić je naglasila da su demografska kretanja stanovništva suština budućnosti i razvoja jedne nacije

  • 0
Kisić, kongres u Kairu Foto: Dejan Urošević

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić učestvovala je na Međunarodnom kongresu o stanovništvu, zdravlju i razvoju, koji se održava u Kairu, u Egiptu, gde je istakla da je Srbija na dobrom putu da ima bolju demografsku budućnost.

Ministarka Kisić, koja je bila počasni gost ovog kongresa, naglasila je da Srbija ima sveobuhvatan pristup kada je u pitanju poboljšanje demografske slike, kroz veliki broj različitih pronatalitetnih mera i politika podrške porodicama. Sve mere koje se primenju poslednjih godina su počele da daju rezultate, jer smo posle skoro četiri decenije uspeli da zaustavimo negativan trend pada broja novorođene dece.

Na panelu posvećenom demografskim pitanjima i zdravstvenoj zaštiti, Kisić je rekla da je pitanje poboljšanja demografske slike jedno od najvažnijih pitanja za Republiku Srbiju. Ministarka Kisić je ukazala da je stopa fertiliteta u Srbiji sada 1,63, što je veliki uspeh ukoliko se uporedi sa stopom iz 2011. godine, kada je iznosila 1,36.

Kisić je naglasila da su demografska kretanja stanovništva suština budućnosti i razvoja jedne nacije.

"Svesni smo činjenice da izazovi starenja populacije i promena demografske strukture zahtevaju sveobuhvatan pristup, a da se rezultati svih mera vide tek nakon nekoliko godina", dodala je ona i ukazala da Republika Srbija u tom cilju primenjuje veliki broj različitih mera, koje za cilj imaju stvaranje podsticajnog okruženja za zasnivanje i proširenje porodica.

Te mere podrazumevaju finansijsku podršku prilikom rađanja deteta, subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine, sufinansiranje pronatalitetnih projekata i mera u lokalnim samoupravama, kao i mera koje za cilj imaju usklađivanje rada i roditeljstva.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema njenim rečima, aktivno rade i na izradi tri strateška dokumenta - o aktivnom i zdravom starenju, o podsticanju rađanja i o reproduktivnom zdravlju, koje takođe treba da doprinesu još efikasnijoj politici kada je u pitanju podrška porodici.

Kisić je naglasila da fokusiranje na podršku porodici, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i ekonomski razvoj može obezbediti svetliju i napredniju budućnost naše nacije.

Ministarka Kisić je zahvalila Arapskoj Republici Egipat, čiji je predsednik Abdel Fatah El Sisi prisustvovao otvaranju Kongresa, na pozivu da Republika Srbija učestvuje u radu ovog skupa i iznese svoju politiku kada su u pitanju demografska kretanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA