≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Virila mu je samo glava i tresao se": Ždrebe je tonulo u živo blato, a Nišlije su stigle u poslednji čas

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Vadili smo ga dva sata, a kada smo ga izvadili nije mogao da stoji"

  • 18

Dvojica Nišlija Marko Maticek i Andrija Pešić, prilikom planinarenja na Suvoj planini tokom vikenda naišli su na ždrebe koje je ostalo zaglavljeno u živom blatu. Bez razmišljanja zaronili su da ga izvuku. 

Ovi momci zamišljali su vikend skroz drugačije, krenuli su na kampovanje, ali planove im je poremetio prizor koji su ugledali.

Naime, oni su se uputili ka jednoj tački na mapi koja im je bila interesantna, jer je označena kao "živo blato".

Akcija spasavanja ždrebeta iz živog blata Suva planina ždrebe živo blato Foto: Marko Maticek

- Trebalo je to za nas da bude obična kamp avanturica za vikend. Došli smo sa strane Malog Krčimira, pa zakampovali petak na subotu. U subotu ispod Golemog Stražišta videći na mapi da postoji neko obelezje "bare" na Suvoj Planini uputili smo se tamo i našli baru sa živim blatom i tu zatekli malog konja - počinje Marko priču za Telegraf.

Oni su se u subotu ujutru uputili ka vrhu planine, a kako su se približavali obeležju na mapi videli su kako jedna od krava gleda u pravcu bare. Nakon nekoliko sekundi shvatili su da je u pitanju mladi konj koji je sigurno više od jednog dana bio u tom blatu.

- Ždrebe se treslo od hladnoće, a vadili smo ga dva sata. Posle toga, proveli smo dan sa njim dok nije sam mogao da hoda i jede, a i dok nije opala temperatura. Na početku nas je konj grizao dok nije shvatio da mu pomažemo, bili su tu i konopci i grane, sve što bi nam bilo od pomoći pri izvlačenju - priča nam Marko.

Međutim, akcija spasavanja trajala je već neko vreme, konj je i dalje bio u blatu, a stanje mu je bilo sve gore. Kada je video da drugo rešenje ne postoji Marko se odlučio za junački potez.

- Posle nekih neuspelih sat vremena ja sam odlučio ceo da uđem u živo blato ispod ždrebeta. Koristeći leđa i kolena rotirali smo ga po blatu dok ga nismo odgurali do plićeg dela. Kada smo ga izvadili nije mogao sam da stoji i padao je dobrih dvadesetak minuta. Posle, kada se osamostalio, galopirao je i njihao od sreće - kaže ovaj hrabri momak.

Marko kaže da je konj bio zahvalan i toliko srećan da je čak pustio i suzu. Sa njim su proveli nekoliko sati nakon toga, dok ždrebe nije počelo da jede, pije vodu i dok nije opet prohodalo.

Akcija spasavanja ždrebeta iz živog blata Suva planina ždrebe živo blato Foto: Marko Maticek

- Ostali smo s njim nekih osam sati, nakon toga smo krenuli dalje i produžili naše planinarenje. Pratio nas je neko vreme dok se nismo odvojili - priča Nišlija.

Dvojici hrabrih Nišlija pomogli su prijatelji iz Gorske službe. Doneli su im vodu i spustili ih.

Marko, Anrej i Gorska služba Photo: Marko Maticek

Oni su svoje planinarenje na Suvoj planini nakon toga nastavili, spasavanje im je produžilo avanturu pa su ostali još jednu noć koju nisu planirali, jer su ostali bez vode, a svojim kućama vratili su se sutradan, srećni, jer su spasli konja, koga nisu želeli da ostave bespomoćnog u blatu.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković jahao pastuva po proplancima Durmitora: Princ na belom konju postoji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA