Vreme čitanja: oko 3 min.

Počeli prijemni ispiti za drugi upisni rok na fakultetima: Mesta ima na pretek, čak i budžetskih

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drugi upisni rok biće završen do 14. septembra, kada će se znati gde je ostalo slobodnih mesta i za treći, koji počinje 18. septembra

  • 0
FILILOŠKI FAKULTET PRIJEMNI POLAGANJE Foto: Tanjug/Rade Prelić

Maturanti koji nisu uspeli da upišu fakultete u junskom upisnom roku kada je popunjena većina kvota, drugu šansu da dobiju indeks Univerziteta u Beogradu (UB) imali su juče i imaju je danas polaganjem prijemnih ispita na 27 od ukupno 31 fakulteta našeg najvećeg univerziteta, piše Politika.

Na četiri visokoškolske ustanove, odnosno na Arhitektonskom, Elektrotehničkom, Fakultetu organizacionih nauka i Fakultetu bezbednosti, više nema slobodnih mesta, dok su na ostalim fakultetima preostala 3.742 indeksa, od čega čak 1.893 na budžetu i 1.849 na samofinansiranju.

Ko je imao više sreće u drugom krugu i uspešnim prolaskom na eliminacionim testovima uspeo da uđe u akademske klupe znaće se verovatno već sutra, kada će fakulteti objaviti preliminarne rang-liste, dok se konačne očekuju 11. septembra.

Drugi upisni rok biće završen do 14. septembra, kada će se znati gde je ostalo slobodnih mesta i za treći upisni rok koji počinje 18. septembra. Inače posle junske selekcije kandidata, najviše mesta preostalo je na Filološkom fakultetu, na kome nije popunjeno 529 indeksa. A na tamošnja tri smera na kojima se studenti školuju za nastavnike srpskog jezika preostalo je 166 mesta.

I ustanova na kojoj je ostalo najmanje mesta za septembarski rok takođe je nastavničkog opredeljenja i to je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja koji ima svega tri nepopunjena samofinansirajuća indeksa. Na Učiteljskom fakultetu ostalo je 171 mesto, na Filozofskom 153 mesta, a na Matematičkom fakultetu 161 mesto, od čega na nastavničkom smeru Matematika 148.

Što se tiče nastavničkih profesija upisna slika dalje izgleda ovako: na Fizičkom fakultetu ima slobodnih 98 indeksa, na Hemijskom 73, na Geografskom fakultetu na svih pet smerova 135, a na Biološkom 30.

Što se tiče septembarskog upisnog bilansa, poprilično mesta ostalo je i na Poljoprivrednom – 442, Pravnom – 328, Šumarskom – 257, Rudarsko-geološkom – 224, Tehnološko-metalurškom – 200, Tehničkom fakultetu u Boru – 164. Na Medicinskom fakultetu ukupno je preostalo 110 indeksa, Pravoslavno-bogoslovskom 108, a na Ekonomskom – 106, dok je na ostalim ustanovama ispod stotinu nepopunjenih mesta.

Zbog nedavnog skoka u plasmanu UB na prestižnoj Šangajskoj listi, prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu, očekuje da im se ove upisne sezone odazove više kandidata ukupno u drugom i trećem upisnom roku nego inače. On za „Politiku” ističe da naš najstariji univerzitet od ove godine ima devet novih studijskih programa od kojih su tri popunjena u prvom upisnom roku. Kandidatima koji nisu uspeli da dobiju indeks u prvom krugu preporučuje da svakako upišu srodan fakultet ili studijski program na istoj ustanovi jer na nekim fakultetima postoji mogućnost prelaska sa jednog na drugi smer posle prve godine pod određenim uslovima.

– Znam dosta primera da su studenti upisali neki srodan fakultet i onda ostali na njemu do diplome i bili vrlo zadovoljni. Nikako im ne bih preporučio da pauziraju ukoliko nisu upisali željenu opciju, jer je teško vratiti se na spremanje prijemnog ispita nakon godinu dana. S druge strane, opet nemaju garancije da će se sledeće godine upisati baš na željeni fakultet, a čekajući će izgubiti godinu. Ukoliko neko baš jako želi dogodine može pokušati ponovo da dođe do željenog indeksa. I tu onda postoji mogućnost da im se priznaju neki ispiti koje su u međuvremenu položili na srodnoj ustanovi – pojašnjava prorektor Filipović i želi sreću srednjoškolcima koji polažu prijemne ispite u septembarskom roku.

Nova šansa za 186 brucoša u Novom Pazaru

Prijavljivanjem kandidata na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) juče je počeo drugi rok za upis na prvu godinu studija. Ovo je prilika da do indeksa dođe ukupno 186 brucoša, od kojih bi 148 moglo biti na budžetu.

‒ Na Departmanu za prirodno-matematičke nauke, na studijskim programima matematitika, hemija i biologija, ima 69 slobodnih mesta. Na studijama računarske tehnike, softverskog inženjerstva, agronomije i prehrambene tehnologije, na Departmanu za tehničko-tehnološke nauke, sada u septembru može da se upiše ukupno 99 brucoša, dok priliku za upis na osnovne strukovne studije Zdravstvene nege ima sedam maturanata – pojašnjavaju na DUNP.

Prijavljivanje kandidata trajaće i danas, a prijemni ispiti polagaće se 7. septembra. Na DUNP u junskom upisnom roku popunjena su sva mesta na devet studijskih programa i upisano je 544 brucoša, od kojih 357 o trošku budžeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA