Vreme čitanja: oko 1 min.

Bogorodičina crkva kod Knjaževca jedna od najvećih misterija Srbije: Svi nagađaju iz kog veka potiče

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arhitektura je prilično netipična za srpske srednjovekovne svetinje

  • 0
Bogorodičina crkva Foto: Telegraf/A. Ćirić

Po svom obliku i arhitekturi, ali i po freskama koje su oslikane, Bogorodičina crkva u idiličnom selu Donja Kamenica, petnaestak kilometara od Knjaževca idući putem prema Pirotu, u podnožju Stare planine, predstavlja jednu od najvećih misterija, ali i nejvećih bisera srpske srednjovekovne umetnosti i graditeljstva.

Stručnjaci se "spore" oko toga iz kog perioda potiče ovaj biser koji je inače pod zaštitom države, po nekima je sagrađena u 14. veku, po drugima je još starija, ali ova svetinja svakoga koga put nanese u ove delove Srbije, ostavlja bez daha.

Čitavo mesto odiše smirenošću i nestvarnom lepotom, a meštani se sa velikom ljubavlju i poštovanjem odnose i čuvaju vekovima unazad.

Arhitektura je prilično netipična za srpske srednjovekovne svetinje i predstavlja kombinaciju uticaja romantike, gotike i moravske arhitekture, a osim same građevine koja prkosi vekovima, i freske koje su naslikane predstavljaju još jednu vrednost ove svetinje jer su neke od njih jedinstvene u srpskom srednjovekovnom freskoslikarstvu.

Kada je o freskama reč, posebno su vredne predstave Bogorodice, kojoj je svetinja i posvećena, zatim "Blagovesti", "Tajna večera", kao i jedinstvena freska na kojoj su zagrljeni sveti ratnici Teodor Tiron i Teodor Stratilat na konjima.

(Telegraf.rs/A. Ćirić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA