Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavica Đukić Dejanović posetila OŠ "14. oktobar": Učiteljice uspele iz dece da iznedre toplinu prema drugu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon prve školske nedelje, posvećene tematskim radionicama, druga će biti nedelja provere znanja dece, ali ne ocenjivanja radi

  • 0
Slavica Đukić-Dejanović Foto: Milena Đorđević

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila je danas Osnovnu školu "14. oktobar" u Beogradu, kako bi obišla tematske radionice koje se sprovode u toj školi.

Kako je istakla, od učenika prvog i trećeg razreda imala je prilke da čuje kako oni razmišljaju na teme "Volim i poštujem sebe i svoje drugare" i "Magična moć reči".

Ministarka je rekla da ju je veoma obradovalo to što deca već u prvom, a posebno u trećem razredu, imaju apstraktne pojmove, razumeju ih i što uz svaku reč koju izgovore - udenu pomalo emocija.

"Učiteljice su uspele svojom kreativnošću da u praksi primene instrukcije koje je ministarstvo dalo - da sa decom razgovaraju i iznedre iz njih smisao za toplinu prema drugu, prema školi, za ono što je lepo, da znaju šta nije dobro, da umeju da se od toga distanciraju", izjavila je Đukić Dejanović za Tanjug.

Nakon prve školske nedelje, posvećene tematskim radionicama, druga će biti nedelja provere znanja dece, ali ne ocenjivanja radi.

Kako kaže, cilj je da svako dete, roditelj, nastavnik i učitelj zna dostignuti nivo znanja u dosadašnjem školovanju i da to bude start za školsku godinu, radi produbljivanja tog znanja.

"Ideja je da dete ima cilj da svakog dana napreduje i da radi na sebi, da bude bolje. Ne da pravi onu kompeticiju koja izaziva ljubomoru - 'Biću bolji od drugog', nego 'Ja ću biti bolji i moj drug će biti bolji, pa ćemo zajedno praviti školu koja će biti bolja", navela je Đukić Dejanović.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na početku nove školske godine, ministarka je podsetila da nema škole gde policajac nije u svakoj smeni, pre smene i po završetku smene. Kako kaže, policajac je neko ko zajedno sa pedagozima, psiholozima, direktorima i nastavnicima u školi brine o deci na način koji je više roditeljski, nego onaj za koji se najčešće misli kada se izgovori reč policajac.

"Policajac je neko ko je drugar, neko ko ume da priđe, neko ko treba da nauči decu kako da prepoznaju opasnost i kome da se obrate ako je vide. Dakle, ima preventivnu funkciju. MUP-u beskrajno hvala što je ta saradnja na samom početku krenula vrlo kvalitetno", istakla je Đukić Dejanović.

Svetlana Iliev-Ćosić, direktorka škole "14. oktobar", koju je ministarka posetila, istakla je da je početak školske godine protekao u redu. Kako kaže, napravljen je plan za tematsku nedelju i nastavnici razredne nastave su izabrali pet tema, za svaki dan po jednu.

"Danas smo obišli tri odeljenja u kojima su se radile različite teme. Deca su vrlo zadovoljna, vrlo su aktivna na časovima, pokazala su svu svoju kreativnost", navela je Iliev-Ćosić.

(Telegraf.rs)

Video: Oglasio se MUP o pojačanom prisustvu policije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA