Vreme čitanja: oko 2 min.

Đaci iz Zrenjanina ozelenjavaju autobuska stajališta: Prekriće ih saksijama, a leti će rashlađivati putnike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni napominju da su u okviru projekta dobili sredstva za ozelenjavanje jednog autobuskog stajališta, ali da ne žele da se zaustave na tome

  • 1

Četvoro učenika Zrenjaninske gimnazije u narednom periodu će biti angažovano na ozelenjavanju autobuskih stajališta u gradu, prenosi Dnevnik.

Ekipu pod nazivom "Need for Green" čine učenici IV–9 razreda prirodno-matematičkog smera Matija Gogić, Gavrilo Cabadaj, Marija Daruši i Nemanja Radulj. Oni su uspešno završili radionicu koju je realizovala neprofitna organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji", u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku Kraljevine Švedske.

Domaćin trodnevne radionice bila je Subotica, a učesnici su došli iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Sombora, Kikinde, Bečeja i Vranja. Zadatak svih timova bio je da nađu način kako da poboljšaju kvalitet vazduha u svojim lokalnim zajednicama. Pet timova dobilo je novčanu podršku i pred njima su još tri meseca rada na realizaciji ideja.

Među onima koji su dobili finansijsku podršku je i ekipa "Need for Green" iz Zrenjanina, koja će se u narednom periodu baviti ozelenjavanjem krovova autobuskih stajališta i time poboljšati kvalitet vazduha koji udišu Zrenjaninci.

- U školi smo saznali za ovaj projekat i odlučili smo da se prijavimo. Smatramo da postavljanjem zelenih krovova ne bismo samo poboljšali kvalitet vazduha i povećali biodiverzitet, već bismo ujedno i promovisali korišćenje gradskog prevoza i vraćanje zelenila u urbane sredine. A na ideju smo došli tako što smo videli da na zapuštenim nadstrešnicama svakako rastu razni korovi i biljke pa zašto onda to ne bismo iskoristili i uredili - kaže za Dnevnik Matija Gogić.

Matija, Gavrilo, Marija i Nemanja ističu da će prvo urediti autobusko stajalište na gradskoj magistrali, preko puta Pinove vile. Trebalo bi da na ovoj stanici krajem septembra bude postavljen zeleni krov.

- Bili smo na razgovoru u Gradskoj upravi i rečeno nam je da će uskoro početi rekonstrukcija autobuskih stajališta u gradu. Tako da planiramo da krajem ovog meseca uredimo prvo stajalište. Na nadstrešnici će se naći sedumi, jer su laki za održavanje i dugotrajni. Biće postavljen ceo sistem saksija koje se uklapaju u konstrukciju nadstrešnice. Zahvaljujući tome će leti biti hladnije ispod nadstrešnice - objašnjavaju oni.

Oni napominju da su u okviru projekta dobili sredstva za ozelenjavanje jednog autobuskog stajališta, ali da ne žele da se zaustave na tome.

- Naš krajnji cilj je da uredimo sva stajališta u gradu, a ne samo jedno. Videćemo koliko ćemo u tome uspeti, sve zavisi i od pomoći Grada i društveno odgovornih firmi i pojedinaca - poručuju Matija, Gavrilo, Marija i Nemanja i dodaju da su dobili i podršku svojih profesora.

Zato pozivayju sve zainteresovane da im se pridruže i pomognu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    8. septembar 2023 | 00:57

    Odlična ideja, bravo omladino. To bi trebalo primeniti I u Beogradu, izgoresmo od sunca, betona I stakla. Pri Tom pola stajalista nema nadstrešnice, pa ko preživi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA