Vreme čitanja: oko 2 min.

Za godinu dana 2.735 slučajeva nasilja u porodici na Kosovu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudija Osnovnog suda u Prištini, Sabit Sadikaj, kaže da su predmeti koji se odnose na nasilje u porodici prioritet

  • 0
Nasilje u porodici, batine Foto-ilustracija: Shutterstock

Od jula prošle godine do juna tekuće godine prijavljeno je 2.735 slučajeva nasilja u porodici, što u proseku znači da se dnevno na Kosovuprijavi osam slučajeva nasilja. Prema istraživanju koje je sprovela Grupa za pravno-političke studije 80% žrtve su žene. Najviše slučajeva nasilja zabeleženo je u Prištini.

Na Kosovu je nasilje u porodici u porastu, pokazuje istraživanje koje je sprovela Grupa za pravno-političke studije. Najčešći slučajevi nasilja zabeleženi su među bračnim parovima, dok su kazne za počinioce niske, rečeno je prilikom predstavljanja izveštaja, piše Kossev 

Od 2.735 prijavljenih slučajeva žrtve nasilja u porodici bile su 2.165 žene i 559 muškaraca. Dakle, najčešće žrtve su žene, a preko 80 odsto osumnjičenih za nasilje su muškarci. Postoji niska kaznena politika za počinioce. Samo 11 odsto slučajeva dobija efektivnu kaznu zatvora. Policija i dalje ostaje najpouzdanija institucija za prijavu nasilja”, kaže Arbereša Ljodža-Stubla iz grupe za pravno-političke studije.

"Većina slučajeva se javlja u bračnim odnosima. Optužnice su nepotpune i imaju problema u pogledu kvalifikacije krivičnog dela. Sudovi ih uzimaju kao prioritet, ali niske kazne ostaju izazov.Priština, Pe ć i Prizren su tri regiona sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva. Najmanji broj slučajeva ima Južna Mitrovica. Državni tužilac je imao ukupno 5.905 predmeta, a rešio je 3.679. U ovom periodu podignute su optužnice protiv 1.498 lica", dodaje Ljiridon Saljihi iz grupe za pravno-političke studije.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju rekla je da očekuje da se Sudski savet ozbiljno pozabavi pitanjem kažnjavanja za počinioce krivičnog dela.

"S tim u vezi, usvojili smo nacionalnu strategiju protiv nasilja u porodici i fokus je na sprovođenju preporuka. Od januara do avgusta imamo korisnike pravne pomoći. Uklonili smo birokratske procedure za obeštećenje žrtvama zločina. Napravili smo izmene u krivičnom zakonu, pozabavili se dodatnim kaznama. Organizovali smo kampanje podizanja svesti. Obraćamo se paketu za zapošljavanje žena žrtava za koji očekujemo da će biti pokrenut tokom 16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici. Podržali smo skloništa sa blizu milion evra, što je najveća podrška koja je data skloništima", kaže Hadžiju.

Sudija Osnovnog suda u Prištini, Sabit Sadikaj, kaže da su predmeti koji se odnose na nasilje u porodici prioritet.

"Iako smo veoma zauzeti, ovi predmeti su prioritet i završavamo ih u najkraćem mogućem roku. Svaki put ima prostora za poboljšanje, ali mislim da radimo dobar posao, što se vidi i u izveštaju. Sud određuje minimalne i maksimalne kazne prema Krivičnom zakoniku. Mislim da Sud izriče zaslužene kazne", ističe Sadikaj.

Analizom presuda je zabeleženo da je maksimalno trajanje pritvora za slučajeve nasilja u porodici 4 meseca i 13 dana, dok je prosečno trajanje mere pritvora u ovim slučajevima dva meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA