≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova pojava doneće Srbiji u naredom periodu i tropske dane: Očekuje se do 34°C, poznat i datum pogoršanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Početkom sledeće sedmice duvaće jaka košava

  • 1
Vreme prognoza Foto: Shutterstock, Pixabay

Nastavlja se ugodno toplo vreme, a narednih dana Srbija će se zbog uticaja jedne veoma interesantne pojave, vratiti u tropske dane kao usred leta.

Nad zapadnom i centralnom Evropom i nad oblašću Alpa prostire se veoma izražen termički greben, a njegov položaj je takav da on u sinoptici predstavlja omega bloking. Dakle, ovaj sistem sprečava prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantskog okeana prodre na evropsko kopno, zbog čega će snažan ciklon sa Atlantika donositi obilne padavine i niže temperature Španiji i Portugaliji. Istovremeno, snažan ciklon koji je prethodnih pet dana potopio Grčku i pojedinim predelima doneo kiše koliki u proseku padne i za dve godine, premnešta se svojim centrom prekog Jonskog mora dalje od evropskog kopna, odnosno na obali Libije. Centar visokog pritiska u sklopu omege bloking i grebena nalazi se nad zapadnom Evropom, pa je tako u Franucskoj vedro i vrelo, uz vrlo visoke temperature

Dakle, pod uticajem napomenutog sistema i visokog vazdušnog pritiska, vreme u Srbiji narednih dana biće sunčano i pravo letnje.

Za vikend će duvati slab do umeren  severoistočni, istočni i jugoistočni vetar.

Jutra će biti sveža, u dolinama i kotlinama sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu oko 16°C.

Tokom dana biće toplo, maksimalna temperatur za vikend od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C.

Još toplije biće početkom sledeće sedmice, jer će se nad našim područjem prostirati visinski termički greben sa jugozapada, a u sklopu njega očekuje se priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32-33°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće malo svežije, maksimalna temperatura do 29-30°C.

Očekuje se i pojačanje jugoistočnog vetra, pa će u utorak i u sredu u većem delu Srbije duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, planine, Vojvodina, Beograd), na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 80 km/h.

Inače, jugoistočni vetar i pad vazdušnog pritiska biće uvod u promenu vremena, koju će doneti četvrtak.

Sredinom sledeće sedmice blago će se narušiti sistem i greben nad našim područjem, u prodor hladnog fronta sa severa.

Već u sredu uveče u severozapadnim, a u četvrtak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni.

Očekuje se pad temperature za 5 do 7 stepeni, ali se očekuje i dalje ugodno toplo, uz prosečne temperature za sredinu septembra koja iznosi od 23 do 27°C.

Ovo pogoršanje vremena biće kratkog daha i već sledećeg petka sledi stabilizacija vremena, pa će naredni vikend doneti pravo letnje vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    8. septembar 2023 | 20:16

    Metorolozi nevole lepo vreme oni vole kad je loše...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA