Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepe vesti za slepe i slabovide iz Subotice: Od sada će moći da voze bicikl u paru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tandem bicikle će stajati u dvorištu Udruženja slepih i slabovidih, odakle će svaki od skoro 500 članova moći da ih koristi

  • 0
Baka, bicikl, baba, starija žena Foto: Shutterstock

Slepim i slabovidim osobama je u značajnoj meri otežano bavljenje fizičkom aktivnošću. Vožnja bicikla je, recimo, skoro pa nemogući zadatak za njih. I tu međutim postoji rešenje ako na istom biciklu, zajedno sa njima, sedi i osoba koja dobro vidi, prenosi RTV.

Vožnja bicikla za članove Udruženja slepih i slabovidih u Subotici međut nije nemoguća misija. Neformalno udruženje "Biciklom do čistijeg vazduha" je naime udruženju poklonilo dva tandem bicikla, koje će slepim i slabovidim osobama obezbediti znatno veću mobilnost.

"Svakako znači u velikoj meri, jer i slepi i slabovidi vole da budu fizički aktivni, a to je jedan vid toga. Zahvaljujemo se Fondaciji "Trag" i Goranu Gabriću, koji je prepoznao naše udruženje i našu potrebu. Znači, znači mnogo", kaže Danijela Pejić, članica Udruženja slepih i slabovidih Subotica.

Tandem bicikle će stajati u dvorištu Udruženja slepih i slabovidih, odakle će svaki od skoro 500 članova moći da ih koristi. U Udruženju već znaju u kojem smeru će se prvom prilikom provozati.

"Želela bih da pra vožnja bude na Palić, da tamo prošetamo. Da se zapravo vozimo, da se provozamo na Paliću i da uživamo u lepotama Palića. Jeste teže voziti tandem biciklu, ali se nadam da ćemo vežbom sve uspeti, da uživa i ona u vožnji i svi naši članovi, slepi i slabovidi", ističe Valentina Lazarević, sekretarka Udruženja slepih i slabovidih Subotica.

Cilj ove donacije je, kako ističu u neformalnoj grupi "Biciklom do čistijeg vazduha", jeste da se poveća prisutnost slepih i slabovidih osoba u zajednici.

"Upravo ove tandem bicikle to omogućavaju, da ta slepa ili slabovida osoba sedi praktično pozadi, a napred sedi jedna osoba koja dobro vidi, pratilac, prijatelj ili član porodice. Ta osoba u suštini upravlja, dok osoba pozadi isto aktivno učestvuje u samom procesu vožnje time što okreće pedale, može da koči i da menja brzine, to su bicikle specijalno dizajnirane za to", objašnjava Goran Gabrić, ispred neformalne grupe "Biciklom do čistijeg vazduha".

Donacija je nastavak projekta „Tandem blind bike“ koji se realizuje uz podršku "Trag" fondacije i njihovog programa "Aktivne zajednice".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA