Vreme čitanja: oko 2 min.

Prokupački vatrogasci i meštani brzom reakcijom spasli kravu: Upala zadnjim nogama u nezaštićeni bunar

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inače, ovo nije prvi slučaj u kome prokupački vatrogasci osim svog osnovnog posla spašavaju bespomoćne životinje

  • 0
Spasavanje krave, Prokuplje Foto: Južne vesti

Prokupački vatrogasci uz pomoć meštana Žitnog Potoka uspeli su tokom vikenda da izvuku kravu koja je upala u nezaštićen poljski bunar u ataru tog 30-ak kilometara od Prokuplja udaljenog sela. Životinja je izvučena nepovređena, a akcija spasavanja iz bunara dubokog preko 2 metra je trajala oko pola sata.

Meštani kažu da u ovom delu sela ima više od 20, 30 nezaštićenih bunara zaraslih u travu pa je životinja tokom ispaše upala u jedan od njih.

Nismo znali šta i kako da radimo kada se vlasnik životinje obratio za pomoć. Neko se dosetio da pozove vatrogasce u Prokuplju koji su stigli brzo, iako do Prokuplja ima skoro 30 kilometara. Ekipa koja je došla je odmah znala šta da radi, krava je već bila vezana za glavu, oni su je obmotali španerima ispod stomaka i uz pomoć traktora i meštana koji su se okupili da pomognu, uspeli smo da je izvučemo - kaže za Južne vesti žitelj Žitnog Potoka.

Spasavanje krave, Prokuplje Foto: Južne vesti

Očevici ovog nesvakidašnjeg događaja dodaju da je krava koja je puštena u polje na pašu iznenada propala, ali da je sreća u nesreći što je u nezaštićen bunar bez poklopca upala zadnjim nogama.

Ne bi ni znali šta se desilo da se nije čula rika bespomoćne životinje. Moram da pohvalim vatrogasce jer bez njihove smirenosti, znanja, snalažljivosti i veštine ne bi ova priča imala srećan kraj. Iako im to nije prioritetni posao, brzo su došli i svojim savetima, zalaganjem i stručnošću pomogli da se sve završi kako treba. Krava je odmah posle šoka nakon što je izvučena iz bunara stala na noge i otišla u polje da pase - dodaje meštanin.

Inače, ovo nije prvi slučaj u kome prokupački vatrogasci osim svog osnovnog posla spašavaju bespomoćne životinje, najčešće pse i mačke, a tokom 2020. oni su uz pomoć meštana sela Kaludra uspeli da izvuku kravu koja je upala u takođe nezaštićen bunar. Tada je izvlačenje krave iz bunara punog vode, dubokog više od 4 metra i prečnika oko metar, trajalo oko 3 sata, a životinja je izvučena nepovređena.

Tokom 2013. godine uz pomoć nekoliko meštana prokupačkog sela Babin Potok imali su sličnu intervenciju i tada su spasili ponija koji je tokom ispaše upao u takođe nepokriveni poljski bunar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA