Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo hitno stanje odnese jedan život na svake 2, 8 sekundi: U sredu se održava Simpozijum o sepsi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Organizatori simpozijuma su anesteziolozi, intenzivisti, nastavnici medicinskih fakulteta iz Beograda, Niša i Novog Sada kao i Univerziteta odbrane a podržani od strane Udruženja anesteziloga i intenzivista Srbije.

  • 0
Anesteziologija, Klinički Centar Srbije Foto: Nikola Tomić

Povodom obeležavanja Svetskog dana sepse, 13. septembra, istog dana u Hotelu M u Beogradu biće održan simpozijum pod nazivom "Svetski dan sepse 2023."

Organizatori simpozijuma su anesteziolozi, intenzivisti, nastavnici medicinskih fakulteta iz Beograda, Niša i Novog Sada kao i Univerziteta odbrane a podržani od strane Udruženja anesteziloga i intenzivista Srbije.

Redovni profesor anesteziologije i reanimatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, doktor medicinskih nauka, specijalista anesteziologije i reanimatologije, subspecijalista Medicine bola i Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević podseća da je sepsa hitno medicinsko stanje koje počinje infekcijom, i da predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

- Sepsa nastaje kada odgovor tela na infekciju ošteti sopstvena tkiva i organe. Može dovesti do šoka, otkazivanja više organa i organskih sistema kao i smrtnog ishoda a posebno ako se ne prepozna rano i ne leči na vreme. Sepsa je poslednji uobičajeni put do smrti od većine zaraznih bolesti širom sveta, uključujući virusne infekcije kao što je SARS-CoV-2 / COVID-19 – navodi prof. dr Lađević.

Svake godine sepsa pogodi između 47 i 50 miliona ljudi, a najmanje 11 miliona umre, odnosno ona odnese jedan život na svake 2, 8 sekundi.

U zavisnosti od zemlje, mortalitet varira između 15 i više od 50 odsto.

Na simpozijumu 13. Septembra uvaženi učesnici će govoriti na više različitih tema koje su vezane za sepsu. Neke od njih su prevencija sepse kod hirurških bolesnika sa hematološkim oboljenjima, zatim, sepsa i srce, tačnije ima li mesta za beta blokatore u septičkom šoku, čuće se šta je to urosepsa, kako sespsa izgleda kod dece, do sepse u akušerstvu, ishrane bolesnika koje je imaju…

Zvanično otvaranje simpozijuma je u 10 časova, otvoriće da prof. dr Nebojša Lađević i doc dr Dejan Marković, a završne reči planirane su u 16.30 časova.

(Telegraf.rws)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA