Vreme čitanja: oko 4 min.

Ana se bavi sportom koji u Srbiji nije priznat, a u Italiji odnela prvo mesto na SP: "Proradio je inat"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Htela je da odustane, ali je neka snaga u njoj, govorila da mora da nastavi dalje uprkos svemu

  • 2
Ana Vukman Foto: Privatna arhiva

"Nisam imala sponzore, sve sam sama platila, a podršku sam imala od roditelja". Ovako danas s ponosom priča Ana Vukman iz Beograda. Davnih dana je počela da se bavim sportom koji u našoj zemlji nije priznat, a zahteva mnogo rada, truda i odricanja. Ples na svili ostavlja bez daha, ali Ana još nije prepoznata u Srbiji. U Italiji je pak nedavno odnela prvo mesto na svetskom takmičenju.

Za Telegraf.rs Ana otkriva kako su izgledale pripreme, ali i kako se dovijala da nađe prostor za probe, koje su bile veoma naporne i intenzivne. 

- To je bilo pre možda mesec dana, ja sam videla da su krenula takmičenja za akrobatske discipline, kod mene je svila. Poslala sam prijavu, i rekli su mi da pošaljem video svog rada kako bih prošla kvalifikacije. Šalje se zdravstveni pregled, državljsntvo i još neki papiri. Nakon deset dana, pozvali su me na prvenstvo sveta u svili, i dali su mi priručnik od 150 stranica, što su pravila za takmičenje, kao i pravila za diskvalifikaciju. U svim kategorijama moraju biti tri elementa, svaki mora da ima svoju jačinu, i mora da se priloži šta ćeš raditi, tačnije, oni moraju biti upućeni u svaki detalj nastupa - priča nam Ana.

Kako kaže, svoj prostor nije imala, ali ko hoće nađe način i ona je za to živi dokaz.

- Našla sam prostor u jednom objektu, čekala sam ujutru domara i molila da mi otvore da vežbam, ali sam od šest ujutru vežbala u stanu. Pokušavala sma da radim tačku po 3 minuta, nekih šest puta i tako sam svakodnevno radila, kako bih dobila jačinu, brzinu i kondiciju, to je bila moja "luda" priprema, ali kada nemate prostor i sponzore, morate nekako da se snađete - priča nam Ana kroz osmeh.

Htela je da odustane, ali je neka snaga u njoj govorila da mora da nastavi dalje uprkos svemu.

- Kada sam sve to poslala, oni su ponovo sve proverili, i poslali da li sam zadovoljila sva pravila kako bih učestvovala. Bilo je jako teško, jer mi je bilo prvi put i jako mali kiks i propust, oni mogu da smanje bodovanje, ili da vas čak diskvalifikuju. Tako da je to dosta trajalo, nakon toga sam slala muziku na proveru, tačnu minutažu koreografije, i svaki element mora da bude zastupljen. Sudije vas gledaju i ocenjuju po redosledu, jako su rigorzni bili, ali i profesionalni. Bilo je trenutaka kada sam htela da odustanem, glava mi je bila puna informacija i previše je bilo stresno, ali sam uspela - prepričava nam mlada umetnica.

Subvencije i sponzore nije imala, ali je njen talenat nadoknadio sve.

- Iako sam htela da odustanem, rekla sam da idem na sve ili ništa i isplatilo se. Prezentovala sam Srbiju, pošto sam se kasno pijavila, nisam uspela da dobijem subvenciju. Žao mi je jer sam morala sve o svom trošku, ali se opet isplatilo i srećna sam i zadovoljna. Prezentovala sam svoju zemlji i odnela pobedu i to u kakvoj konkurenciji.

Treme kaže da je bilo, ali kada je počela muzika, telo je samo reagovalo i tada je sva napetost nestala.

- Pre nastupa, prestala je trema, ujutru je bilo takmičenje. Čini mi se da nije bilo treme, nego inat i bes, kao i adrenalin. Dok sam radila na pripremama, videla sam da ima dosta konkurencije. Bilo je njih iz svih delova sveta, tako da nije bilo lako. Bile su neke zemlje, gde su baš uigrani, ja sam došla sama uz podršku roditelja, a oni uz trenere. Ali kada su prozvali moje ime, ja sam iskoračila, prišla svili i počela je muzika. Sve brige su se tada ugasile, ali sam radila po telu i mozgu koji su reagovali na muziku. Nakon završetka, počeo je veliki aplauz. Rezultati su bili odlični, a sa strane se pojavilo prvo mesto i moje ime, a ja sam sve vreme mislila da će pasti na nižu poziciju. Ispalo je da sam do kraja vodila, sa svojim poenima i mestom - priča nam presrećna Ana.

Uručenje medalje

- Nakon završetka, počeli su da prozivaju kategorije i discipline, a na kraju su rekli Ana Vukman, bila sma u lepom šoku i, ne znam, sada mi je sve to kao bajka ili film. Prišao mi je i uručio medalju direktor sportske federacije i rekao mi je da je bio fantastičan performans, kao i da sam fantastična i da mu je čast da mi je uručio medalju prvog mesta. Moram da kažem, da mi je upravo direktor federacije dao predlog da ja otvorim federaciju za Srbiju i ja sam posmislila u sebi da je to-to, to je ono što ja zapravo želim.

Ana ima samo jednu želju, da Srbija dobije svoju federaciju.

- Budući da sam sada prva, ja bih volela da otvorim svoju federaciju i da mi imamo našu kancelariju koja zastupa ove discipline, i koja bi bila zastupljena u svetu i da ja organizujem takmičenja za naše zemlje. Na kraju, da ovaj sport bude priznat u Srbiji, pošto trenuto nije - zaključuje Ana za naš portal.

Video: Ana je slobodna umetnica i svetska putnica, čiji talenat nažalost, Srbija ne prepoznaje

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju osvojene medalje naših matematičara na Balkaskoj Olimpijadi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    17. septembar 2023 | 18:57

    Bravo 👏.Samo cepaj to što voliš, a eto i otvaraju ti se vrata da osnuješ nešto lepo, tako da trud ti se isplatio.

  • Браво

    19. septembar 2023 | 03:50

    Свака част Анааа. Није лако успети без неке веће помоћи, тако су и Ђоковићи морал све сами, али ето и теби и Новаку је пошло за руком. Браво! 😃 :)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA